Schaatser Groothuis was 'kierewiet' in het jaar van z'n wereldtitel sprint

Stefan Groothuis leed vorig seizoen, toen hij de wereldtitel sprint won, aan zware depressies. „Ik ben echt kierewiet geweest”, zegt de Nederlandse schaatser vandaag in het nieuwe maandblad NUsport.

Groothuis won ruim een jaar geleden het WK sprint in Calgary. Hij overwoog na de huldiging alle ellende in de openbaarheid te brengen, maar deed dit toch niet. Dit seizoen stelde Groothuis teleur op de ijsbaan. Hij werd nog wel nationaal kampioen, maar was ver verwijderd van titelprolongatie bij het WK sprint in Salt Lake City.

In het interview met NUsport vertelt Groothuis over zijn psychische problemen in 2012. De ingewikkelde koop van een eigen woning, de geboorte van zijn zoon, de teleurstellende prestaties na het gewonnen WK en zijn geringe eigenwaarde, spelen daarbij een belangrijke rol.

„Die zware depressie was veruit het belangrijkste dat jaar. Natuurlijk, ik werd in dat schaatsseizoen wereldkampioen – fantastisch. Maar er was ook een andere kant. Het is echt overleven geweest”, vertelt de nu 31-jarige Groothuis. Hij kalmeerde dankzij bètablokkers en valium. Over die paniekperiode zegt hij nu: „Ik voelde me een zombie.”

Groothuis is zijn vrouw Ester dankbaar, vertelt hij in het interview. Zij was in zijn zwaarste periode zijn steun en toeverlaat. „Ik weet niet wat er zou zijn gebeurd als zij er niet was geweest”, vertelt de man die dit jaar met haar een tweede kind verwacht.

Groothuis werd in zijn twaalfjarige profloopbaan in totaal zes keer nationaal sprintkampioen, waarmee hij deze winter een record evenaarde. Hij reed bijna al die tijd voor de ploeg van coach en vertrouwensman Jac Orie.

Na jarenlange klasseringen in de internationale subtop bekroonde hij zijn carrière in 2012 met de wereldtitel. Maar in dat succesjaar was hij minder gelukkig dan de buitenwereld dacht.