Ralph Hamers nieuwe topman ING

Ralph Hamers wordt de jongste topman uit de geschiedenis van ING.
Ralph Hamers wordt de jongste topman uit de geschiedenis van ING. Foto ANP / Evert Elzinga

Ralph Hamers wordt de nieuwe topman van ING. De 46-jarige topman van ING België volgt Jan Hommen per 1 oktober op. Jan Hommen zou in mei aftreden, maar blijft nog enkele maanden aan om Hamers in te werken. Dat maakte ING vandaag bekend, meldt persdienst Novum.

Hamers is sinds 1991 werkzaam bij de bank en wordt de jongste topman in de geschiedenis van ING. Hij heeft zowel voor de consumentenbank als voor zakendivisies van de bank gewerkt. Voordat hij topman van de Belgische bank werd, was hij duo-topman van ING Bank in Nederland.

Gelet op zijn bankiersachtergrond van Hamers ligt het voor de hand dat hij na de voltooiing van de opsplitsing van het financiële concern de bankentak zal blijven leiden. Daaroverdeed ING vanochtend geen mededelingen. De raad van commissarissen vraagt de aandeelhoudersvergadering in mei om de benoeming van Hamers goed te keuren. Ook moeten de aandeelhouders zich dan buigen over de verlenging van de termijn van Hommen.

Hamers moet grondige herstructurering ING afronden

ING, gemeten in beurswaarde het op drie na grootste bedrijf van Nederland, maakt een grondige herstructurering door. De Europese Commissie dwong het concern tot een drastische afslanking van de balans nadat het in 2008 en 2009 voor ruim 10 miljard euro aan staatssteun had ontvangen. Het bedrijf was tijdens de kredietcrisis in grote financiële problemen gekomen door onder meer een omvangrijke Amerikaanse hypotheekportefeuille.

Nadat ING staatssteun had ontvangen, slaagde Hommen erin de bank weer winstgevend te maken, een groot deel van de staatssteun terug te betalen en de balans flink te verkorten. Het balanstotaal daalde de afgelopen vier jaar met bijna 15 procent tot 1.211 miljard euro. Het personeelsbestand daalde met ruim een kwart tot 84.000.