Koning Willem-Alexander en Máxima deze zomer langs provincies

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima bij het presidentieel paleis voor de ontvangst door president Tony Tan Keng Yam van Singapore, eind januari. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Nationaal Comité Inhuldiging presenteert maandag het programma rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander, meldt persbureau Novum. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte vanmiddag ook bekend dat het koninklijk paar deze zomer alle provincies bezoekt.

Na de troonswisseling op 30 april bezoekt het paar in mei en juni alle provincies van Nederland. Er staan twee provincies per dag op het programma. Aan de Commissarissen van de Koningin is gevraagd om een voorstel voor het programma te doen.

Naast de hoofdsteden komen ook enkele andere plaatsen in de provincies aan bod. Medio november wordt het Caribisch deel van het Koninkrijk bezocht, schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst.

De data van de voorgenomen provinciebezoeken zijn:

  • 28 mei Groningen / Drenthe
  • 30 mei Gelderland / Utrecht
  • 12 juni Limburg / Noord-Brabant
  • 14 juni Friesland / Noord-Holland
  • 19 juni Flevoland / Overijssel
  • 21 juni Zeeland / Zuid-Holland

Het Nationaal Comité Inhuldiging is aangesteld om de feestelijkheden rond 30 april te coördineren. De abdicatie en inhuldiging zelf maken geen onderdeel uit van de taken van het comité. Wel worden onder meer de dankbetuigingen aan koningin Beatrix en ‘huldeblijken’ aan Willem-Alexander en Máxima gecoördineerd.