Project Harlem Shake: Roermond hoopt op duizenden dansers

De Grote Markt in Breda tijdens een Tros Muziekfeest, waar vanmiddag een Harlem Shake wordt georganiseerd. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Omdat de vorige les jongerencultuur over de Harlem Shake zo aansloeg: welkom bij deel twee. In deze les gaan we dieper in op de maatregelen die gemeente Roermond treft voor de aankomende Harlem Shake. Roermond verwacht namelijk duizenden dansers, Breda deed het vandaag al even voor.

De Harlem Shake is sinds het eerste filmpje van het razend populaire dansje werd geupload op YouTube begin deze maand ook doorgedrongen tot Holland. Kijk even mee naar wat voor volksoproer dit fenomeen al teweeg heeft gebracht. Zo deed men al een Harlem Shake in Leeuwarden, waarbij de Leeuwarder Courant zo’n duizend jongeren telde:

Haarlem kon uiteraard niet achterblijven met een eigen Haarlem Shake - voor de liefhebbers is er nog een uitgebreider filmpje):

Nog meer Harlem Shake-oproepen: gemeente Roermond treft maatregelen

Nu zijn er ook Harlem Shakes georganiseerd in Breda (straks om 17.00u), Roermond (morgen om 16.00u) en Den Haag (zaterdag 2 maart).

In Roermond wordt zo’n 4000 man verwacht op het Stationsplein van Roermond. Daarmee wil de organisatie van het evenement het wereldrecord Harlem Shakes verbreken:

Roermond treft voor zo’n mensenmassa maatregelen, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan RTL Nieuws. Maar: de gemeente staat wel positief tegenover het evenement. Sterker nog: de burgemeester Cammaert gaat volgens de woordvoerder zelf ook meedoen. Toch worden er voorzorgsmaatregelen genomen om ongeregeldheden te voorkomen. Zo komen er
extra toezichthouders en wordt het terrein afgezet met hekken.

Breda verwacht ‘een gezellig feest’

Een lachende woordvoerder van de gemeente Breda vertelt dat ze geen verdere maatregelen hebben getroffen voor de Bredase Harlem Shake die op de Grote Markt wordt gehouden:

“We verwachten dat het een gezellig feest wordt. En het duurt ook maar een half uurtje, dus het is zo weer voorbij.”

Omroep Brabant was van plan om de Harlem Shake live uit te zenden, maar dat feest gaat helaas niet door:

Twitter avatar omroepbrabant Omroep Brabant We zouden de Harlem Shake in Breda uitzenden, maar helaas werkt gemeente Breda tegen. Dus we zullen het met foto’s en mobiele filmpjes doen

Vreemd, want eerder zei een woordvoerder van de gemeente nog tegenover nrc.nl dat Omroep Brabant vanuit het stadhuis mocht filmen:

“Dan hebben ze een mooi overzichtsbeeld. Daar doen we niet zo moeilijk over.”

De Facebookpagina van de Bredase Harlem Shake telt op dit moment zo’n duizend aanmeldingen, maar het is volgens de woordvoerder maar de vraag of die allemaal komen. Daarbij past er zo’n 10.000 man op de Grote Markt, dus dit is lang niet zo’n grote bijeenkomst als bijvoorbeeld carnaval. “Daar was het veel drukker!”, aldus de woordvoerder.

Update 19:04u: En zo zag de Harlem Shake op de Grote Markt in Breda eruit

‘Dansstad’ Den Haag treft geen maatregelen

De gemeente Den Haag treft geen maatregelen voor de aanstaande Harlem Shake op 2 maart, laat een woordvoerder weten.

“Den Haag is een echte dansstad, dus als je bij ons een dansje wil doen op straat, dan mag dat.”

Zoek je nog inspiratie? Kijk Harlem Shakes

Mocht je ook willen meedoen aan de Harlem Shakes en nog inspiratie zoeken: op Harlem Shake Roulette zijn de beste filmpjes verzameld. Voor Nederlandse Harlem Shakes - Zanger Rinus heeft er ook eentje gedaan! - kun je terecht op de Facebookpagina The Harlem Shake Nederland.

Ondertussen doen wasmachines ook de Harlem Shake

Moet niet gekker worden, maar…tuurlijk, gooi er ook vooral een baksteen in: