Onnodige zorgen dividenduitkeringen verzekeraars

De negatieve verhalen die verteld worden over de Europese verzekeraars lijken wat overdreven. De beurskoers van de Britse verzekeraar RSA is eergisteren met 14 procent gekelderd, nadat de firma haar dividend met een derde had gekort.Gisteren hebben Allianz, AXA en Swiss Re hun dividenduitkeringen respectievelijk op peil gehouden, enigszins verhoogd en substantieel verhoogd. De laatstgenoemde trend is belangrijk en doet er werkelijk toe.

RSA verwees naar een gemeenschappelijk probleem van de Europese verzekeraars als de reden voor de dividendkorting. Ze hebben allemaal last van de lage obligatierentes – een erfenis van de vlucht naar veilige bezittingen als gevolg van de crisis in de eurozone. Voor RSA betekende dit een daling van de inkomsten uit beleggingen met 11 procent.

Maar dit betekent niet dat beleggers moeten denken dat RSA symbool staat voor de rest van de sector. RSA is een algemene verzekeraar en zijn beleggingsinkomsten hebben het onevenredig zwaar te verduren. De obligatiebezittingen hebben grotendeels een kortere looptijd en een lagere rente dan die van firma's als AXA en Allianz.

Die hebben grote levensverzekeringsdivisies voor de langere termijn. Belangrijker is de beslissing van RSA om zijn dividend tijdens de crisis niet omlaag te brengen. Daardoor is het nu – op een verhouding van bijna 80 procent ten opzichte van de winst – eigenlijk veel te hoog.

Het dividenduitkeringsniveau van AXA en Allianzligt op ongeveer 40 procent van de winst. Dat is draaglijker. De vrije kasstroom die beide firma's in 2014 zullen genereren, moet hun respectievelijke uitkering twee maal kunnen dekken.

En met name Allianz heeft grote kapitaalreserves, zelfs als de strengere regels van het „Solvency II”–akkoord worden toegepast, zo blijkt uit onderzoek van Citi. Swiss Re geeft beleggers de ongebruikte reserves terug die achter de hand waren gehouden voor de superstorm Sandy die de Amerikaanse oostkust teisterde..

Het grote vraagteken is vooralsnog Aviva, dat op 7 maart met cijfers naar buiten zal komen. De nieuwe uitvoerend directeur Mark Wilson zou kunnen besluiten tot een dividendkorting: het huidige dividendrendement van 7 procent ligt immers onprettig dicht bij het waarschijnlijke kasstroomrendement van 9 à 10 procent.

Maar na de aankondiging van een grote sanering zou de Britse verzekeraar ook een sterke kapitaalpositie moeten hebben en een dividenduitkering die twee maal wordt gedekt door de vrije kasstroom in 2014, aldus Citi. Nu AXA en Allianz de druk wat hebben verlicht, kan ook Aviva ervoor kiezen het dividend op peil te houden.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.