Leon de Winter vindt Moszkowicz een ‘aangeslagen Leeuwenkoning’

Leon de Winter nam het al vaker op voor vriend Bram Moszkowicz. En voor zijn andere goede vriend, “parel van de samenleving” Badr Hari. Maar nog nooit koos hij zulke sierlijke woorden als vandaag in De Telegraaf. Hij omschrijft de roemruchte advocaat die gisteren voor de tuchtrechter moest verschijnen als “een aangeslagen Leeuwenkoning”.

Leon de Winter nam het al vaker op voor vriend Bram Moszkowicz. En voor zijn andere goede vriend, “parel van de samenleving” Badr Hari. Maar nog nooit koos hij zulke sierlijke woorden als vandaag in De Telegraaf. Hij omschrijft de roemruchte advocaat die gisteren voor de tuchtrechter moest verschijnen als “een aangeslagen Leeuwenkoning”.

“Daar liep hij, de Leeuwenkoning, nog steeds fier en sterk, maar hij trok met zijn poten. Toen hij ging zitten, werd het duidelijk dat op zijn rug bloed kleefde. De jakhalzen hadden hem te grazen genomen.”

Aldus de eerste alinea van de verdediging van Leon de Winter in De Telegraaf. Hij vervolgt:

“Ze genoten van de aanblik van de koning van de steppe. Als hij zijn machtige stem liet klinken, met vermoeide, droeve ogen, hielden de dieren nog steeds de adem in, vol bewondering, vrees en afgunst.

“Maar niets is mooier dan de Leeuwenkoning te zien lijden, vooral als hij zelf beseft dat het einde nabij is, wanneer de brul breekt en dreigt te eindigen in stil gekerm, wanneer de macht gebroken wordt door de horde van mindere dieren, die alle weten dat zij nooit zoals hij over de steppe kunnen heersen en daarom de leeuw een bitter einde toewensen.”

Op Twitter zorgt de column van De Winter (“Hakuna Matata!”) voor veel hilariteit:

Twitter avatar jellebc Jelle Corstius Format: ‘Ik, Leon de Winter’. Een talkshow zonder gasten, of samenhang. Gewoon camera aanzetten en hem laten praten. Ik zou kijken.
Twitter avatar Basvanderveen Bas van der Veen De Grote Drie. Leon de Winter, Leon de Winter en Leon de Winter.
Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Onbegrijpelijk dat een vriendschap met Leon de Winter nog steeds niet strafbaar is.

Maar anderen vinden dat De Winter een punt heeft. Of gewoon doet wat een goede vriend hóórt te doen: het opnemen voor de ander in moeilijke tijden.

Twitter avatar fverhoef Frank Verhoef Waarom zitten zoveel journalisten Leon de Winter en Bram Moszkowicz af te zeiken? Omdat ze rechts en succesvol zijn? Is dat het?
Twitter avatar NabilFeki Nabil Feki Ander perspectief : “@OzcanAkyol: Leon de Winter is niet raar. Hij is onvoorwaardelijk loyaal aan zijn beste vriend. En dat is iets moois”
Bram Moszkowicz en schrijver Leon de Winter tijdens de schorsing gisteren in het hoger beroep tegen de uitspraak an de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Foto ANP / Robin Utrecht

Bram Moszkowicz en schrijver Leon de Winter tijdens de schorsing gisteren in het hoger beroep tegen de uitspraak an de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Foto ANP / Robin UtrechtBram Moszkowicz en schrijver Leon de Winter tijdens de schorsing gisteren in het hoger beroep tegen de uitspraak an de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Foto ANP / Robin Utrecht

‘Bram deed me denken aan een gewonde leeuw, ook door zijn haar’

Leon de Winter neemt niets van zijn woorden terug, vertelt hij aan de telefoon. “Het was een grote dag, een groot moment. Daar passen grote beelden bij.”

“Er zat een gewonde leeuw. Dat beeld kwam bij me op, ook door zijn haar. Er liepen allerlei roofdieren omheen, kleinere roofdieren, die bloed roken. De meeste journalisten die daar zitten willen bloed zien vloeien. Mensen zitten er niet om objectief waar te nemen. Ze hopen dat er iets gebeurt; dat hij eraan gaat. En dat raakt me.”

Er stond iemand die zich voor een meute moest verontschuldigen, zegt De Winter.

“En Bram is niet iemand die zich moet verontschuldigen. Door zijn positie, zijn staat van dienst. Ik had het enorm met hem te doen.”

Moszkowicz heeft nog niet gereageerd op het stuk van De Winter, zegt hij, “maar ik denk niet dat hij er wakker van ligt. Het is niet slecht bedoeld.”

‘Badr is een fenomeen’

Het is niet de eerste keer dat De Winter het opneemt voor een in opspraak geraakte goede vriend. In augustus noemde hij kickbockser Badr Hari, verdacht van negen gewelddadigheden waaronder het slaan van zakenman Koen Everink tijdens Sensation White, slachtoffer van ‘alfamannetjes’ in een column in Elsevier. En wat had Everink eigenlijk op zo’n feest te zoeken?

“Laat het volgende tot u doordringen: wanneer Badr ergens verschijnt, worden bij veel mannen de machohormonen op volle toeren geproduceerd. Hij roept agressie en provocatie op, alleen al door zijn verschijning. Het is bijna iets dierlijks wat er gebeurt, iets archaisch en tegelijk ongrijpbaars.

“Zijn aanwezigheid verstoort de mannelijke pikorde. Alle alfamannetjes raken van streek als Badr binnenstapt. En dat betekent dat er mannen zijn die hem uitdagen, zeker als ze gezopen en gesnoven hebben (wat had slachtoffer Koen, een getrouwde man, ‘s nachts om half vier in de Arena te zoeken, en wat zat er zoal in zijn bloed?).”

Kort daarna herhaalde De Winter zijn standpunt in een opiniestuk De Volkskrant, en blikte hij terug op zijn eerdere column:

“Ik kreeg het halve land over mij heen. Want iedereen had zijn oordeel al gevormd: Badr is een beest, een beest dat moet worden afgemaakt. In dat stuk had ik geschreven dat Badr een parel voor de samenleving kon zijn - dat kon werd door de media weggemoffeld. Terug in Nederland zocht ik mensen op die mij het nodige over Badr, de gladiator, konden vertellen. Ook daarna viel het me moeilijk te geloven dat hij zomaar iemand zou mishandelen. Er moest een aanleiding zijn geweest, dacht ik voortdurend. En dat denk ik nog steeds. De rotjood had sympathie voor de kutmarokkaan.”