Kwart meer huiseigenaren hebben een hypotheekachterstand

Bijna een kwart meer huiseigenaren kampt met een forse betalingsachterstand.
Bijna een kwart meer huiseigenaren kampt met een forse betalingsachterstand. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal huiseigenaren dat meer dan vier maanden achterloopt met het betalen van de hypotheek is in een jaar tijd bijna een kwart toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie, zo meldt de NOS vanochtend.

Waren er vorig jaar nog ruim 62 duizend wanbetalers, dit jaar waren dat er al ruim 77 duizend. Dat aantal zal vermoedelijk alleen nog maar stijgen: gisteren werd bekend dat het aantal werklozen deze maand fors is gestegen, van 7,2 procent in december naar 7,5 procent in januari. Ook het consumentenvertrouwen is op een historisch dieptepunt gekomen. Vooral het vertrouwen in de eigen financiële situatie is enorm gedaald.

Het BKR heeft alleen zicht op geldleningen en niet op betalingsachterstanden in het algemeen. Dat is volgens het bureau een probleem omdat daardoor de financiële situatie van iemand niet goed in kaart kan worden gebracht. Er zou een centraal registratiesysteem moeten komen waarin ook achterstanden bij bijvoorbeeld de belastingdienst zijn opgenomen, zo vindt het BKR. Staatssecretaris Jette Kleinsma bekijkt voor 1 april of dat mogelijk is.