Kortkolom kunst

‘Nederlands paspoort voor Al Galidi’

Amsterdam. De afdeling Zwolle van D66 wil dat schrijver Rodaan al Galidi Nederlander wordt. De partij vraagt het college van B & W om zich in te spannen voor de naturalisatie van de auteur, die in 2007 een verblijfsvergunning kreeg onder het generaal pardon. Het Nederlands paspoort is hem geweigerd omdat hij bij een verkorte inburgeringstoets 70 punten haalde in plaats van de vereiste 74. De in 1988 uit Irak vertrokken Al Galidi publiceerde een tiental boeken in het Nederlands. Zijn poëzie werd genomineerd voor de VSB-prijs, zijn roman De autist en de postduif werd bekroond met de EU-prijs voor literatuur 2011. (NRC)

Bluesgitarist Magic Slim overleden

Amsterdam. De Amerikaanse bluesgitarist Magic Slim is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Philadelphia. Dat heeft zijn manager gemeld. Slim werd geboren als Morris Holt in een katoenplukkersgezin in Torrence, Mississippi. In de jaren 60 richtte hij in Chicago de band The Teardrops op die hem altijd bleef begeleiden. Slim heeft meer dan dertig albums op zijn naam staan. Hij geldt als een van de groten van de elektrische Chicago-blues en wordt in één adem genoemd met Howlin’ Wolf en Muddy Waters. (Reuters)

Dissidente filmmaker German overleden

Amsterdam. De Russische filmmaker Aleksej German, bekend van zijn kritische werk over het Stalin-tijdperk, is overleden. Hij is 74 jaar oud geworden en stierf in een ziekenhuis in Sint-Petersburg aan hartfalen. Dit heeft zijn zoon meegedeeld. German verwierf internationale bekendheid door zijn film Moj Droeg Ivan Lapsjin (Mijn Vriend Ivan Lapsjin) uit 1986. In 1971 nam hij de film Provjerka na Dorogach (Controle Onderweg) op. De autoriteiten hielden de vertoning echter tegen. De film werd pas uitgebracht nadat Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht was gekomen. (Novum)