Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kabinet rekende nieuwe hypotheekregels niet door

DEN HAAG - Hypotheekadvies bij de Hypotheker in Den Haag. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Hypotheekadvies bij de Hypotheker in Den Haag. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet heeft vooraf zelf geen doorberekeningen laten maken van de nieuwe hypotheekregels. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Het idee van een hypotheek met een tweede lening erbij om starters tegemoet te komen, is “aangeleverd” door ondernemersvereniging VNO-NCW en alleen de “systematiek” is bekeken, zegt een woordvoerder van minister Blok (Wonen, VVD). VNO-NCW kon vanochtend nog niet zeggen of zij wel berekeningen hebben, aldus een woordvoerder.

De kosten van een tweede lening bij een hypotheek zijn erg hoog, volgens berekeningen van bemiddelaarsketen De Hypotheker die vandaag in de Volkskrant staan. Huishoudens met een inkomen van 50.000 euro en een hypotheek van 200.000 euro zouden op termijn circa 60.000 euro meer rente (246.000 euro in plaats van 186.000 euro) betalen dan bij ‘gewone’ gehele aflossing. Huishoudens met een hoger inkomen en een hypotheek van 400.000 euro zouden 120.000 tot 220.000 euro meer rente betalen.

Plan kabinet leidt tot hogere rentelasten op lange termijn

Volgens het woonakkoord van het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP moet een nieuwe hypotheek nog steeds in dertig jaar volledig en annuïtair (vast bedrag per maand) worden afgelost. Huiseigenaren mogen daarnaast wel een tweede lening afsluiten om de helft van de aflossing te financieren.

Het voordeel is lagere maandlasten in het begin, rond de 110 euro per maand volgens De Hypotheker. Nadeel zijn hogere rentelasten op lange termijn en een restschuld van 50 procent, zoals het kabinet heeft benadrukt. Op de tweede lening zit namelijk geen hypotheekrenteaftrek en deze mag langer lopen dan dertig jaar.

De nieuwe regels hebben veel vragen opgeroepen. Blok zal de Tweede Kamer in maart uitleg en berekeningen sturen. Rabobank, ING en ABN Amro willen momenteel nog niet reageren.

Kabinet voerde overleg met Belastingdienst en AFM

Buiten VNO-NCW is er over de nieuwe hypotheekregels vooraf overlegd met de Belastingdienst en de Autoriteit Financiële Markten, zegt de woordvoerder van Blok. Met individuele banken zou geen contact zijn geweest, wel met de Nederlandse Vereniging van Banken. Vorige week meldden media, waaronder NRC Handelsblad, dat ING de bedenker was.

Het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek is in een jaar tijd met bijna 25 procent gestegen tot ruim 77.000, meldde het Bureau Krediet Registratie vanochtend aan de NOS. Het gaat om huiseigenaren met een achterstand van meer dan vier maanden.