Europese Commissie keurt nationalisatie SNS voorlopig goed

Het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

De Europese Commissie gaat voorlopig akkoord met de nationalisatie van SNS Reaal. Nederland moet wel binnen zes maanden met een plan komen om SNS te herstructureren. Op basis van dat plan neemt de commissie een definitief besluit.

Dat meldt de Europese Commissie vrijdag.

De commissie is het met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eens dat de nationalisatie nodig was om de Nederlandse financiële sector stabiel te houden. Dat beleggers in aandelen en in achtergestelde leningen hun geld kwijt zijn, noemt de Europese Commissie ‘verstrekkend’, maar ook ‘gepast’. Door beleggers verliezen te laten lijden, is er minder staatssteun nodig.

Goedkeuring nationalisatie SNS door Europese Commissie was verwacht

Volgens Egbert Kalse, adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, was deze voorlopige goedkeuring te verwachten:

“Omdat de overheid met een overname ingrijpt in de markt, moet zo’n overname altijd getoetst worden door de Europese Commissie om te kijken of er geen sprake is van oneerlijke concurrentie.”

Een overname is ook aan regels gebonden, zegt Kalse:

“Een bankovername door de overheid brengt beperkingen met zich mee over hoe die bank zich dan mag gedragen op de markt. Toen ING in 2008 staatssteun ontving werden er ook meteen restricties opgelegd. ING mocht bijvoorbeeld niet meer stunten met spaar- en hypotheek-tarieven en het bedrijf moest opgesplitst worden. Ook bij de nationalisatie van ABN AMRO in hetzelfde jaar legde de Commissie beperkingen op.”

Bij SNS is het nog de vraag wat de eventuele sancties gaan worden. De Europese Commissie geeft nu tijdelijk haar akkoord en verwacht binnen zes maanden een zogenoemd hervormingsplan van de bank. Op basis daarvan zal worden besloten welke restricties SNS krijgt, aldus Kalse.

Gedupeerden SNS stappen naar Raad van State

Ook de Raad van State buigt zich over de overname, zo werd vorige week bekend. Zo’n 700 gedupeerden hebben bij de hoogste bestuursrechter van Nederland beroep aangetekend tegen de onteigening van SNS.

De Raad van State komt maandag met zijn oordeel over de nationalisatie. Als de raad Dijsselbloem gelijk geeft, doet de Ondernemingskamer later uitspraak over een eventuele vergoeding voor gedupeerde beleggers.

SNS Reaal werd begin februari genationaliseerd. De overname kost 3,7 miljard euro.