EU: Nederlands tekort 3,6 procent, economie krimpt met 0,6 procent

Het Berlaymont gebouw alwaar de europese Commissie zetelt. Foto: ANP/Evert-Jan Daniels

Het Nederlandse begrotingstekort komt in 2013 en zonder aangepast beleid in 2014 uit op 3,6 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses die Eurocommissaris Olli Rehn vandaag presenteerde. Daarnaast wordt voorspeld dat onze economie in 2013 met 0,6 procent krimpt.

Deze verwachting laat zien dat Nederland slechter presteert dan het EU-gemiddelde. In november ging de Europese Commissie nog uit van een begrotingstekort van slechts 2,9 procent. De Europese norm van 3 procent wordt volgens de nieuwe prognose lang niet gehaald, waardoor het kabinet mogelijk wederom nieuwe bezuinigingen moet gaan doorvoeren.

‘Hoge tekort deels dankzij nationalisatie SNS’

De lage economische groei zorgt ervoor dat het tekort slechts langzaam terugloopt van de 4,1 procent in 2012. Doel van het kabinet was om dit jaar al te voldoen aan de eisen van de EU. Rehn wees er vanmorgen op dat het hogere tekort in Nederland voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door de nationalisatie van de SNS bank. Volgens hem heeft Nederland in zijn algemeenheid ‘effectieve actie’ ondernomen.

Samsom: 3-procentsnorm niet heilig

De jongste cijfers van het CPB kwamen uit op een tekort van 3,8 procent over 2012, terwijl voor dit jaar 3,3 procent werd voorzien. Economieredacteur Mark Kranenburg schreef hier deze week over:

“Het kabinet moet voor half april duidelijkheid aan Brussel verschaffen over het verloop van de begroting over 2013 en de voornemens voor 2014. Dit is een eis (het zogeheten Europees semester) sinds de eurocrisis. Vandaar dat in Nederland de altijd zo gevoelige politieke discussie over de begroting nu al loskomt. PvdA-leider Diederik Samsom zette vorige week de toon door op tv te zeggen dat de 3-procentnorm ‘niet heilig’ was.”

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht de Commissie enig herstel in Nederland, vooral door de export. Het consumentenvertrouwen en de binnenlandse vraag blijven laag. De cijfers van de EU laten daarnaast zien dat de inflatie in 2013 uitkomt op 2,6 procent. Dat wordt in 2014 een stuk minder: 1,4 procent. De staatsschuld blijft oplopen naar 73,8 procent van het bnp dit jaar. In 2014 wordt dat 75 procent.

Triple dip

Uit de CBS-raming die vorige week naar buiten kwam bleek al dat Nederland wederom in een recessie is beland, waarmee de triple dip een feit is, de derde recessie (twee opeenvolgende kwartalen van krimp) in drie jaar tijd.

Economie eurozone blijft krimpen, maar Rehn toont licht optimisme

Voor de hele Europese Unie spreekt de Commissie van een teleurstellende tweede helft van 2012, maar zal “de economische activiteit geleidelijk versnellen”.

De eurozone krimpt dit jaar volgens de commissie met 0,3 procent. Tegen het einde van het jaar volgt er weer groei. In het vierde kwartaal is de economie 0,7 procent groter dan een jaar eerder, zo verwacht de commissie. In 2014 trekt de groei verder aan, met 1,4 procent.

‘Hervormingen essentieel voor herstel’

Rehn stelt dat het voor het herstel van de eurozone van belang is dat landen hun hervormingen doorzetten:

“We moeten geen momentum verliezen, anders ondermijnen we het toenemende vertrouwen dat voor groei moet zorgen.”

De commissie verwacht dat de werkloosheid in de eurozone oploopt naar 12,2 procent, tegenover een eerdere raming van 11,8 procent. In 2014 daalt de werkloosheid licht, naar 12,1 procent. Het begrotingstekort van de lidstaten komt gemiddeld uit op 2,8 procent van het bruto binnenlands product.