Boekenweek leidt dit jaar bijna niet tot nieuwe titels

De Boekenweek leidt dit jaar niet tot de gebruikelijke hausse aan gelegenheidsuitgaven. Sowieso zijn er weinig initiatieven die gekoppeld zijn aan het thema ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’.

„Dat er zo weinig speciale boekenweekuitgaven zijn baart me wel zorgen”, vertelt Daan van der Valk van de Haarlemse boekhandel De Vries. „Een paar jaar geleden kon ik een mooie keuze maken van wat er verscheen aan bijzondere uitgaven tijdens de Boekenweek. Nu verschijnen er veel oude uitgaven in een nieuw jasje of als goedkopere uitgave. Uitgevers kunnen zich door de economische crisis kennelijk minder permitteren dan voorgaande jaren, maar als boekhandelaar zit ik niet te wachten op oude boeken.”

Eigenlijk is alleen Zwarte canon. Over de schaduwzijde van de geschiedenis van Chris van der Heijden een duidelijke Boekenweekuitgave. Een rondje langs de uitgeverijen levert nog zo’n tien nieuwe titels op die verband houden met het thema, maar die zouden sowieso vlak voor Dodenherdenking verschenen zijn. ‘Zwarte bladzijden’ wordt door veel uitgevers gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. Slechts in een enkel geval is er een referentie aan de slavernij of De Gouden Eeuw. Opvallend afwezig zijn de gelegenheidsbloemlezingen, die normaal gesproken de boekhandels sieren in maart.

Volgens Maarten Asscher, van Athenaeum Boekhandel en voorzitter van de CPNB, wijst dit op realiteitszin bij uitgevers: „Zo’n thema levert elk jaar weer boeken en bloemlezingen op die twee weken later al onverkoopbaar zijn.”

Erica van ’t Leven van De Bezige Bij als Marjet Knake van AtlasContact menen dat het thema zo breed is dat je als uitgever geneigd bent om te kijken welke uitgaven er al zijn, in plaats van iets nieuws te laten schrijven. Knake: „Tijdens zo’n boekenweek kopen mensen toch vaak het boek dat ze al wilden hebben. Lezers komen niet op het thema af.”