‘Amerikaanse justitie klaagt Lance Armstrong aan’

FILE - In this Sept. 22, 2010 file photo, Lance Armstrong, cyclist and Livestrong founder, attends the Clinton Global Initiative in New York. Armstrong is facing a Wednesday, Feb. 20, 2013 deadline to decide whether he will meet with U.S. Anti-Doping Agency officials and talk with them under oath about what he knows about performance-enhancing drug use in cycling. The agency has said Armstrong's cooperation in its cleanup effort is the only path open to Armstrong if his lifetime ban from sports it to be reduced. (AP Photo/Mark Lennihan, FIle) Foto AP / Mark Lennihan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Lance Armstrong aanklagen vanwege zijn dopinggebruik. Het ministerie zou zich willen scharen achter een aanklacht van voormalige ploeggenoot Floyd Landis van de Amerikaanse oud-renner. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Het departement zou de aanklacht die Landis twee jaar geleden heeft ingediend willen steunen. Landis reed jarenlang met Armstrong samen en heeft bekend doping te hebben gebruikt. Ook de Texaan, die onder meer zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, gaf vorige maand in een interview met Oprah Winfrey toe dat hij verboden middelen nam.

Het ministerie van justitie zou nu vinden dat Armstrong de staat bedroog door voor US Postal te rijden in de Tour de France tien jaar geleden. Hij overtrad het dopingverbod van de regering, terwijl hij jarenlang volhield geen doping te hebben gebruikt.

Als het ministerie de rechtszaak wint, moet Armstrong vrezen voor een forse boete. US Postal sponsorde het team voor ten minste dertig miljoen euro. Overigens zou hij wel kunnen wijzen op het feit dat dopinggebruik in zijn contract nooit expliciet werd verboden.