Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Toch celstraf oud-medewerkers AIVD voor lekken staatsgeheimen

De twee oud-AIVD'ers zijn toch veroordeeld voor lekken naar De Telegraaf. Foto ANP / Koen van Weel

Het Hof in Den Haag heeft in beroep de vrijspraak van twee verdachten in het lekken van staatsgeheimen vernietigd. De twee oud-medewerkers van de geheime dienst AIVD zijn veroordeeld tot zestien en acht maanden cel, meldt het gerechtshof in Den Haag. De twee hebben staatsgeheime informatie naar De Telegraaf gelekt.

Bij een huiszoeking in de gezamenlijke woning van de twee werden staatsgeheime documenten aangetroffen. Ook schond de vrouw opzettelijk haar ambtsplicht door de AIVD-informatie ook aan de man te verstrekken, zo oordeelt het hof. Van de man acht het hof niet bewezen dat hij wist van de aanwezigheid van de documenten.

Wegens het lekken van vertrouwelijke informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan het dagblad De Telegraaf had het Openbaar Ministerie eerder deze week onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen de twee voormalige medewerkers van de AIVD. Tegen de twee eiste de advocaat-generaal bij het gerechtshof respectievelijk drie jaar celstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk, en twee jaar waarvan 11 maanden voorwaardelijk.

In 2010 werden ze nog vrijgesproken

In eerste aanleg sprak de rechtbank in Haarlem beide verdachten in 2010 vrij omdat het bewijs onrechtmatig verkregen zou zijn. De twee waren pas in beeld gekomen toen de telefoon van de journaliste volgens de rechtbank destijds op onrechtmatige wijze was afgeluisterd.

Die vrijspraak is nu opgeheven in het hoger beroep dat het OM aanspande. Het hof oordeelt dat de informatie op rechtmatige wijze is verkregen en dat de beginselen van een eerlijk proces niet zijn geschonden.

Vrijgesproken op twee punten

De informatie waarover De Telegraaf in 2009 publiceerde, ging over de oorlog in Irak en over een veiligheidsdreiging bij een bezoek van de Dalai Lama. De veroordeling zou zijn voor het lek over de Dalai Lama. Van het lekken van een notitie over de Irak-oorlog zijn ze vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. “Tientallen” medewerkers van de AIVD zouden volgens het hof toegang tot die notitie hebben gehad.

De rechtbank meldt dat op twee punten onvoldoende bewijs was:

“Ten aanzien van twee andere beschuldigingen van lekken van staatsgeheime informatie door beide verdachten heeft het hof geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is. De verdachten zijn hiervan vrijgesproken. Om die reden zijn de gevangenisstraffen lager uitgevallen dan de eis van het openbaar ministerie in hoger beroep.”

De twee oud-AIVD’ers brachten eerder zo’n vijf maanden in voorarrest door, laat een woordvoerder van justitie weten. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie volgens Novum weten tevreden te zijn met de uitspraak.

Verdachten gaan hoogstwaarschijnlijk in cassatie

De advocaat van Hélène S., Inez Weski, heeft volgens Novum laten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad. Volgens haar zijn de artikelen gebaseerd op gegevens die uit openbare bronnen kwamen. Ook is volgens Weski überhaupt geen sprake van staatsgeheimen in de documenten. “Hopelijk gaat de Hoge Raad met een koel hoofd het recht toepassen”, aldus de raadsvrouw.

Ook de advocaat van Hans H., Derk van den Elzen, laat weten “hoogstwaarschijnlijk” in cassatie te gaan. Hij blijft erbij dat de taps van de AIVD op de Telegraaf-journaliste onrechtmatig zijn verkregen en daarmee het bewijs tegen zijn cliënt ook.

Het tweetal is na afloop van de zaak donderdag niet aangehouden. Zij mogen de cassatie in vrijheid afwachten tot de Hoge Raad een uitspraak doet, aldus Van den Elzen.

De journaliste van De Telegraaf, Jolande van de Graaf, werd eerder nog vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen omdat ze over de zaken had gepubliceerd. Uiteindelijk werd de vervolging beëindigd met omdat er sprake was van onrechtmatig verkregen bewijs.