Troostrijke samenzang

popDawn McCarthy & Bonnie ‘Prince’ Billy: What The Brothers Sang ****

De messcherpe samenzang van de Everly Brothers valt niet de evenaren. De enige manier om iets toe te voegen aan hun prachtige muziek uit de jaren vijftig en zestig is een vrouwelijk element, zoals Gram Parsons en Emmylou Harris het deden in Love hurts.

Indiefolkrockers Dawn McCarthy en Bonnie ‘Prince’ Billy pakken de draad op met What The Brothers Sang, een liefdevolle herinterpretatie van het minder bekende werk van de Everly Brothers. De tienerromantiek van Devoted to you krijgt een bitterzoete bijsmaak door de berustende onnadrukkelijkheid van hun samenzang, terwijl So sad troostrijk genoeg klinkt om elk liefdesverdriet te dempen. De verhalende songs Empty boxes en Milk train voeren terug naar een tijd waarin popmuziek geen mild vertier was maar een bron van verhalen uit het echte leven. Een verrassende keuze is Omaha van het eerste soloalbum van Don Everly, voor het eerst voorzien van samenzang die de goedkeuring van de broers had kunnen wegdragen.

Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar met deze twee leeuweriken komen we een heel eind.