‘Strenge richtlijnen voor isolatie met purschuim’

WERKHOVEN - Een timmerman aan het werk in een huis dat gerenoveerd wordt in Werkhoven. Het btw-tarief op verbouwingen wordt tijdelijk verlaagd van 19 naar 6 procent. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
WERKHOVEN - Een timmerman aan het werk in een huis dat gerenoveerd wordt in Werkhoven. Het btw-tarief op verbouwingen wordt tijdelijk verlaagd van 19 naar 6 procent. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Woningen mogen voortaan alleen nog worden geïsoleerd met purschuim als strenge veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, meldt de NOS. De Europese brancheorganisatie Isopa heeft dat besloten vanwege gezondheidsproblemen van tientallen mensen, die waarschijnlijk ziek werden van chemische dampen die vrijkwamen bij de isolatie van hun vloer met purschuim.

Om een vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd om vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten te worden. Als er iets fout gaat bij het mengen van de chemicaliën kunnen er dampen vrijkomen.

De branche, die lange tijd ontkende dat er een verband is tussen de klachten van bewoners en de isolatie, kondigt nu toch maatregelen aan. Zo mogen bewoners voortaan niet meer thuis zijn als de woning wordt geïsoleerd en moet er tijdens het werk grondig worden geventileerd.

Inmiddels hebben acht gezinnen hun woning moeten verlaten vanwege dampen die blijven vrijkomen. De gedupeerden opende vandaag een meldpunt voor lotgenoten waar mensen hun klachten kenbaar kunnen maken. Ook de verhalen van gedupeerde families staan op de site.