Rechercheur in zaak-Pistorius nu zelf voor de rechter - Nike schort contract op

De rechercheur die het politieonderzoek naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius leidt, zou door het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie van de zaak zijn gehaald, meldt AFP. Hilton Botha blijkt zelf voor de rechter te moeten verschijnen voor poging tot moord.

Hilton Botha gisteren in de rechtbank in Pretoria. Foto AFP / Stephane de Sakutin Hilton Botha gisteren in de rechtbank in Pretoria. Foto AFP / Stephane de Sakutin

De rechercheur die het politieonderzoek naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius leidt, blijkt zelf voor de rechter te moeten verschijnen voor poging tot moord. Hilton Botha moet in mei voor de rechter komen in verband met een schietincident enkele jaren geleden.

Botha en twee andere politiemensen openden destijds het vuur op een bestelbusje, in een poging het voertuig tot stilstand te brengen. Volgens Zuid-Afrikaanse media waren de drie op dat moment onder invloed van alcohol. De aanklachten werden aanvankelijk ingetrokken, maar gisteren zou alsnog besloten zijn de zaak voor de rechter te brengen.

Blunders

In het proces van Pistorius werd gisteren duidelijk dat de politie in het onderzoek fikse blunders heeft begaan. Zo werd onder meer een getuigenverklaring niet goed gecheckt, beweerde Botha ten onrechte dat Pistorius helemaal niet naar de hulpdiensten had gebeld en bleek de rechercheur onzorgvuldig te zijn geweest op de plaats delict. Ook insinueerde hij dopinggebruik door Pistorius nadat testosteron en injectienaalden gevonden waren, maar dit zou een homeopathisch middel geweest zijn waarop Botha zei dat hij niet het hele etiket had gelezen.

Vandaag is de derde en waarschijnlijk laatste dag van de hoorzitting aan de hand waarvan bepaald wordt of Pistorius op borgtocht vrijkomt.

Munitie en testosteron gevonden

Pistorius, beschuldigd van moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp, herhaalde gisteren in de rechtbank dat hij schoot omdat hij veronderstelde dat er een indringer in huis was. Voordat er schoten uit het huis van Pistorius klonken, hoorde een getuige continu geschreeuw. Verder verklaarden de aanklagers gisteren dat in het huis munitie is gevonden voor een 38 kaliber pistool. De atleet beschikte niet over een wapenvergunning, aldus Botha.

Nike schort contract Pistorius op

Nike heeft laten weten het contract met Pistorius op te schorten. “We zijn van mening dat Pistorius recht heeft op een eerlijk proces en we zullen de situatie nauwlettend blijven volgen”, meldt het sportmerk in een verklaring. Zondag zei Nike nog dat het de Zuid-Afrikaanse atleet trouw zou blijven.