Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Propria Cures gaat prijs voor meest overschatte boek uitreiken

Het literair-satirisch studentenblad Propria Cures gaat dit jaar voor het eerst De Zwarte Bladzij uitreiken, een prijs voor het meest overschatte boek dat het afgelopen jaar is verschenen in het Nederlandse taalgebied.

De redactie wil met het uitreiken van deze prijs aandacht vragen voor een belangrijke verschuiving in de literatuur, zo valt in het persbericht van PC te lezen.

“Steeds meer jonge jongens en meisjes krijgen de gelegenheid te debuteren en hun boek op de televisie en in interviews te verkopen, niet omdat ze zulke mooie boeken schrijven, maar omdat ze een spannend leven of een mooi gezicht hebben. Dat de boeken die zij schrijven de Vaderlandse Letteren onwaardig zijn, lijkt er niet toe te doen. Aan de vergrijzende kant van het gilde, de ‘gearriveerde auteurs’, doet men zijn best niet meer omdat geen criticus het waagt deze gevestigde orde negatief te bespreken. Wie al lang een schrijver is krijgt media-aandacht.”

De jury bestaat uit de redactie van Propria Cures en de longlist van de prijs, met daarop tien titels, wordt in de loop van volgende week naar buiten gebracht.

Een van de boeken die volgens Nils de Lange, een van de zittende PC-redacteuren, een grote kans maakt om daarop te staan is Eus van Özcan Akyol.

“Er is een hype rond dat boek ontstaan, maar toch vooral omdat de schrijver ervan interessant leek te zijn en niet omdat zijn werk zo goed is.”


Op vrijdag 15 maart, tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso, wordt de winnaar bekend gemaakt. Die krijgt een kunstwerkje.

Het Bal der Geweigerden staat dit jaar in het teken van de in 2008 overleden auteur Adriaan Jaeggi. Jaeggi was van 1990 tot 1993 redacteur van Propria Cures.