PlayStation 4: hyperrealisme en hulp van vrienden

3D-weergave van een spelkarakter op de Sony PlayStation 4

Met de PlayStation 4 wil Sony weer de leiding nemen in spelcomputers. Het recept: meer realisme, meer samen spelen met vrienden. Maar het apparaat dat Sony moet gaan redden bleef  zelf tijdens een urenlange presentatie buiten beeld.

Er was een tijd dat Sony de markt voor spelcomputers domineerde met zijn PlayStation. Het Japanse elektronicaconcern moet nu de Xbox van Microsoft voor zich dulden, hoewel de nek-aan-nek strijd volgens deze cijfers nog nipt in het voordeel van de PS3 uitpakt. De Xbox 360 console werd mede populair dankzij de Kinect controller – een gebruiksvriendelijke manier om games te te besturen zonder dat je alle knopjes van de controller kent.

Afgelopen nacht introduceerde Sony zijn nieuwe spelcomputer in New York (bekijk hier de herhaling van de bijna twee uur durende presentatie). Van binnen is de PlayStation 4 in feite een kundig opgevoerde pc, voorzien van een nieuwe DualShock controller (met touchpad)  en een online netwerk dat gamers in staat stelt elkaar te helpen tijdens games. Ook het delen van spelfragmenten – in de vorm van video’s of screenshots – kan straks met één druk op de ‘share’-knop.

De nieuwe DualShock controller van de PlayStation 4, met een touchpad en een 'share'-knopDe nieuwe DualShock controller van de PlayStation 4, met een touchpad en een 'share'-knop

Maar hoe de nieuwe PlayStation er van buiten uit zal zien blijft een raadsel: Sony verzuimde details vrij te geven over het uiterlijk van het apparaat. Een  truc om later nog eens de aandacht te vragen en nu niet te veel prijs te geven aan concurrenten. Daardoor bleef deze ‘blik op de toekomst’ nogal vaag. Wel belooft het elektronicabedrijf dat alle grote gamestudio’s hun titels op PlayStation 4 zullen uitbrengen. Ook de Nederlandse spelmaker Guerilla Games toonde zijn nieuwe game Killzone Shadow Fall.

De demonstraties van gameontwikkelaars bevatten een overdaad aan explosies en spectaculaire actie, maar de meeste indruk maakte een hyperrealistische weergave van een 3D-karakter in de vorm van een oude man. Diens gelaatsuitdrukking was net zo gedetailleerd als de animaties in moderne Hollywood-films, maar dan in realtime weergegeven.

Het menu van de PalyStation 4 wijkt sterk af van dat wat PS3-gebruikers nu kennen.Het menu van de PalyStation 4 wijkt sterk af van dat wat PS3-gebruikers nu kennen.

De PlayStation 4 heeft dan ook meer rekenkracht dan de huidige concurrentie en herbergt bovendien een vernieuwde menustructuur die weinig lijkt op die van de PS3. Gamers kunnen op hun PS4-systeem voorlopig nog geen oude PS3-spellen gebruiken (hoewel er al  77 miljoen van die consoles verkocht zijn). Sony belooft wel om later via een online systeem oude titels toegankelijk te maken. Met de spelcomputer kun je ook video kijken, via Sony’s eigen diensten en concurrenten als Netflix, Hulu en Amazon.

Het Japanse elektronicabedrijf probeert zich te herstellen van zware verliezen op de tv-markt. De winst moet nu komen van smartphones en de vermaarde game-divisie. Maar de markt voor gameconsoles staat onder druk; veeleisende gamers kiezen vaker voor gewone pc’s. Daarnaast groeit de populariteit van eenvoudige spellen op tablet pc’s en smartphones. Social gaming op bijvoorbeeld Facebook nam ook een grote vlucht, hoewel de belangstelling voor simpele online spelletjes al weer tanende is.Sony speelt in op de sociale trend door gamers in staat te stellen elkaar te helpen als vrienden vast zitten in een spel. „Alsof er iemand bij je op de bank zit en de controller van je overneemt”, aldus de Sony-presentator.

Daarnaast moet de PlayStation naadloos samenwerken met smartphones, tablet pc’s en Sony’s draagbare spelcomputer, de Vita. Net zoals de Wii U moeten games niet meer alleen speelbaar zijn op een tv in de huiskamer, maar door het hele huis te volgen zijn. De PlayStation 4 zal het spelgedrag van de gebruiker in de gaten houden en op basis van diens voorkeuren games suggereren. Spellen worden op de achtergrond gedownload, zonder dat je je game hoeft te onderbreken. De bediening is ook vereenvoudigd: met één druk op de aan/uit knop pauzeer je het spel of zit je er weer middenin, zonder wachttijd.

Om de concurrentie met de Xbox aan te kunnen levert Sony een 3D-camera mee die de locatie van de gamecontroller volgt. Microsoft brengt in de loop van dit jaar ook een nieuw versie van de Xbox uit. De PlayStation 4 zal eind dit jaar in de winkel liggen. Wat het apparaat gaat kosten en welke hardware er precies in zit (behalve een x86-processor, 8 GB werkgeheugen en een harddisk) maakte Sony nog niet bekend. Wat dat betreft roept de presentatie meer vragen op dan er beantwoord werden.

Live broadcast by Ustream