PlayStation 4: hyperrealisme en behulpzame vrienden

De PlayStation 4 moet Sony weer de leiding geven in gaming. Het recept: meer realisme, meer samen spelen. Maar hoe ziet het ding eruit?

Sony presenteerde gisteren de PlayStation 4 in New York.
Sony presenteerde gisteren de PlayStation 4 in New York. Foto Reuters

Er was een tijd dat Sony de markt voor spelcomputers domineerde met zijn PlayStation. Maar het Japanse elektronicaconcern moet nu de Xbox van Microsoft voor zich dulden. Die console werd mede populair dankzij de Kinect controller – een gebruiksvriendelijke manier om games te te besturen zonder dat je alle knopjes van de controller kent.

Afgelopen nacht introduceerde Sony zijn nieuwe spelplatform in New York. Van binnen wordt de PlayStation 4 (PS4) een kundig opgevoerde pc, voorzien van een nieuwe controller en een online netwerk dat gamers in staat stelt elkaar te helpen tijdens games. Ook het delen van spelprestaties – video’s of screenshots – kan met één druk op de knop.

Maar hoe de nieuwe PlayStation er van buiten uit zal zien blijft een raadsel: Sony zweeg tijdens een twee uur durende show in alle toonaarden over het uiterlijk van het apparaat. Een manier om later nog eens de aandacht te vragen en nu niet te veel prijs te geven aan concurrenten.

Wel belooft het elektronicabedrijf dat alle grote gamestudio’s hun titels op PlayStation 4 zullen uitbrengen. Ook de Nederlandse spelmaker Guerilla Games toonde zijn nieuwe game Killzone Shadow Fall.

De demonstraties van gameontwikkelaars bevatten een overdaad aan explosies en actie maar de meeste indruk maakte een hyperrealistische weergave van een 3D-karakter in de vorm van een oude man. Diens gelaatsuitdrukking was net zo gedetailleerd als de animaties in moderne Hollywood-films, maar dan in realtime weergegeven.

De PlayStation 4 heeft meer rekenkracht dan de huidige concurrentie. Gamers kunnen op hun PS4-systeem voorlopig nog geen oude PS3-spellen gebruiken; Sony belooft wel om later via een online systeem oude titels toegankelijk te maken. Met de spelcomputer kun je ook video kijken, via Sony’s eigen diensten en concurrenten als Netflix, Hulu en Amazon.

Het Japanse elektronicabedrijf herstelt zich van zware verliezen op de tv-markt. De winst moet nu komen van smartphones en de vermaarde gamedivisie. Maar de markt voor gameconsoles staat onder druk; veeleisende gamers kiezen vaker voor gewone pc’s. Daarnaast groeit de populariteit van eenvoudige spellen op tabletcomputers en smartphones. Social gaming op bijvoorbeeld Facebook nam een grote vlucht, hoewel de belangstelling voor simpele onlinespelletjes al weer tanende is. Sony speelt in op de sociale trend door gamers in staat te stellen elkaar te helpen als vrienden vastzitten in een spel. „Alsof iemand naast je op de bank zit en de controller van je overneemt”, aldus Sony.

Daarnaast moet de PlayStation naadloos samenwerken met smartphones, tablet-pc’s en Sony’s draagbare spelcomputer, de Vita. De PlayStation 4 zal het spelgedrag van de gebruiker in de gaten houden en op basis van diens voorkeuren games suggereren. Spellen worden op de achtergrond gedownload.

Als antwoord op de Xbox Kinect levert Sony een 3D-camera mee die de locatie van de gamecontroller volgt. Microsoft brengt in de loop van dit jaar ook een nieuw versie van de Xbox uit. De PS4 ligt eind dit jaar in de winkel. Wat het apparaat kost maakte Sony nog niet bekend.