Nog altijd griepepidemie - niet duidelijk waarom golf zo lang duurt

Foto ANP / Roos Koole

De griep is nog steeds het land niet uit. De nieuwste griepcijfers wijzen uit dat er al negen weken een ‘milde maar langdurige’ griepepidemie heerst.

Die nieuwe griepcijfers laten zien hoeveel mensen vorige week met griepklachten bij de huisarts kwamen. Dat waren 119 mensen per 100.000 inwoners. Vorige week waren het er iets minder. De week daarvoor werd de piek bereikt, met bijna 160 grieppatiënten op 100.000 Nederlanders.

Onduidelijk waarom griepgolf zo lang aanhoudt

Marianne van der Sande, hoofd epidemiologie van het Centrum voor Infectieziektebestrijding in Bilthoven, zegt tegenover NRC Handelsblad niet te weten waarom de griepgolf van dit jaar zo lang aanhoudt. Misschien, zegt ze, komt het doordat dit griepseizoen in Nederland mensen ziek worden van drie verschillende griepvirussen. Een influenza B en twee influenza A’s. De twee A-varianten worden aangeduid met H3N2 en H1N1. Van der Sande:

“Influenzavirussen veranderen steeds een beetje, maar die H1N1 is een directe nakomeling van het virus dat in 2009 de Mexicaanse griep veroorzaakte.”

Volgens Van der Sande heeft meestal in een griepseizoen één van die drie influenzastammen de overhand.

“Dat is dit jaar in Nederland niet zo. Hoe dat komt? Het is een kwestie van kracht van het virus en weerstand in de bevolking. De varianten die nu in Nederland circuleren vinden kennelijk alledrie genoeg mensen om in te groeien.”

In Zuid-Europa is het anders. In Spanje en Italië overheerst dit jaar influenza B. Wie echt pech heeft krijgt dit jaar tweemaal griep.

In werkelijkheid veel meer mensen met griep

Omgerekend naar 16 miljoen inwoners lijkt het om 19.000 griepzieken in Nederland te gaan. In werkelijkheid zijn het er veel meer. Bij de huisartsen melden zich vooral ouders met zieke kleine kinderen. Daardoor lijkt het of vijfmaal zoveel 0- tot 4-jarigen als 15- tot 64-jarigen griep hebben. Maar volwassenen met griep gaan niet snel naar de dokter. Die hebben koude rillingen, drie dagen flinke koorts, spierpijn, hoofdpijn en meestal een verkoudheid, in de keel en lager in de luchtwegen. Hoewel iedere doorgemaakte griep daarna ook wel enige bescherming biedt tegen andere influenzavirussen, kan de weerstand zo laag zijn dat een andere virusvariant ook nog ziekmaakt.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de griepcijfers. Abonnees kunnen het artikel vanaf 14.00 uur in de digitale editie lezen.