Nationale ombudsman onderzoekt medische zorg asielzoekers

Ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel in mei vorig jaar. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De Nationale ombudsman onderzoekt de medische zorg voor asielzoekers. Bij het tentenkamp in Ter Apel werden de artsen geconfronteerd met een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers met verschillende aandoeningen die nergens een behandeling kregen.

De artsen, die vrijwillig en op eigen kosten zouden hebben gewerkt in ter Apel, trokken vervolgens bij ombudsman Alex Brenninkmeijer aan de bel met een klacht. De ombudsman gaat nu na of de Nederlandse overheid goede en toegankelijke medische zorg voor asielzoekers waarborgt.

Brenninkmeijer sprak al met asielzoekers en artsen. Hij constateert “knelpunten zoals de bekendheid van de regelingen bij de uitgeprocedeerde asielzoekers en zorgverleners zoals huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen”.

Volgens de ombudsman, die het onderzoek voor de zomer hoopt af te ronden, gaat het ook om de fysieke afstand tot de zorg, toegang tot psychische zorg, en continuïteit van overdracht bij overplaatsing en voorgenomen uitzetting.