Muziek

Cross-linx festival

Dit jaar reist het Cross-linx festival met muzikanten en crew langs vijf steden en laat het verrassende combinaties zien van indie-classical muziek (avant-garde pop en nieuwe muziek). Op 28 februari begint het festival in Utrecht, daarna is Eindhoven aan de beurt en na Amsterdam en Rotterdam eindigt de tour op 4 maart in Groningen. Met o.a. Patrick Watson & Amsterdam Sinfonietta, Lamb & Amsterdam Sinfonietta, Nils Frahm, en Brandt Brauer Frick.

Vanaf 26 feb in Utrecht, www.cross-linx.nl

Holland Baroque

Holland Baroque Society nodigt een strijkkwartet uit als muzikaal partner: het op authentieke instrumenten spelende Quatuor Mosaïques. Samen verkennen de ensembles de overgang van barok naar classicisme. Het is een ontmoeting tussen het ‘ouderwetse’ barokorkest en het strijkkwartet, dat in de tweede helft van de achttiende eeuw populair werd. Op het programma werken van Corelli, Bach, Haydn en Mozart.

22 feb, Utrecht. 23 feb, Amsterdam. 24 feb, Den Haag. www.hollandbaroquesociety.com

Pagliacci

Pagliacci is een toneelstuk in een toneelstuk. In de proloog richt een van de acteurs zich tot het publiek en vertelt het verhaal van het toneelstuk dat ineens grote overeenkomsten laat zien met de werkelijkheid: Nedda, de vrouw van de clown Canio, is verliefd op Silvio. Maar Tonio is ook verliefd op haar en kan het niet verkroppen dat zijn liefde voor Nedda niet wordt beantwoord. Hij vertelt Canio over Nedda’s geheime liefde. Deze Pagliacci door Opera Zuid is een operatheatervoorstelling met zangers, acteurs en circusartiesten die elkaar ontmoeten in een clownesk spektakel vol acrobatiek.

22 feb t/m 23 maart, www.operazuid.nl

Bl!ndman

Er loopt een rechte lijn van de orgelwerken van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) naar de orgelwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Een evolutie van honderd jaar die uiteindelijk vele meesterwerken opleverde. Het Belgische muziekcollectief Bl!ndman arrangeert muziek van deze twee componisten voor vier saxofoons.

22 feb, 20.15u. www.muziekgebouw.nl

Conservatorium Concours 2013

Zes jonge talenten van de Nederlandse conservatoria gaan door naar de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours op zondag 24 februari 2013 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Vijf kandidaten werden aangewezen door een vakjury. De zesde finalist werd gekozen door het publiek en kreeg een wildcard.

24 feb, www.grachtenfestival.nl