Moszkowicz vraagt tuchtrechter om voorwaardelijke schorsing

DEN BOSCH - Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. ANP ROBIN UTRECHT
DEN BOSCH - Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. ANP ROBIN UTRECHT Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Foto ANP / Robin Utrecht

Bram Moszkowicz heeft de tuchtrechter gevraagd te volstaan met een geheel voorwaardelijke schorsing van twaalf maanden. Dat meldt NRC-redacteur Marcel Haenen vanuit de rechtbank in Den Bosch.

De hoogste tuchtrechter buigt zich vanaf vandaag over de vraag of Moszkowicz advocaat mag blijven of terecht voor het leven is geschorst. Op 22 april doet het Hof uitspraak.

De zaak van Moszkowicz dient vandaag voor het Hof van Discipline. Moszkowicz ging in hoger beroep toen de Raad van Discipline hem vorig jaar verbood om zijn beroep uit te oefenen. Het Hof van Discipline bestaat uit drie rechters en twee advocaten. Zij beslissen over het lot van Moszkowicz. Tegen de eindbeslissing is geen beroep of cassatie mogelijk.

Over de kwaliteit van het verweer was onze verslaggever vanochtend weinig positief:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Na eerste 2 uur tuchtzaak ziet het er voor Moszkowicz heel somber uit. Verweer is volstrekt onvoldoende. Mijn praktijk is helaas rommeltje.

‘Geen contant geld meer en bereid tot pro-deozaken’

Moszkowicz betuigde vanochtend opnieuw spijt over zijn tekortgeschoten administratie en handelwijze. Hij wil geen contant geld meer aannemen en is bereid pro-deozaken te gaan doen, zo zei zijn raadsman Gabriel Meijers.

Meijers betoogde dat Moszkowicz niet de voorkeur gaf aan contante betalingen, maar dat veel cliënten het honorarium niet over kunnen maken omdat ze geen betaalrekeningen hebben. Het is volgens Meijers inherent aan het vak van advocaat dat sommige cliënten met crimineel geld betalen, dat soms alleen contant kan worden overgedragen. “Ik heb nu eenmaal niet de luxe dat ik Shell of Unilever als klant heb. Ik heb met een andere clientèle te maken”, zei Moszkowicz zelf. Moszkowicz meldde de betalingen niet, naar eigen zeggen om de privacy van zijn cliënten te beschermen.