List en bedrog

Heibel binnen de culinaire wereld de afgelopen tijd. We hebben hier in Europa deze weken te maken met voedselschandalen van Chinees kaliber. Wie nog te vertrouwen als zelfs onze eigen boerderijdieren niet meer zijn wie ze zeggen te zijn? Langzaam maar zeker blijkt bovendien de Britse troetelchef Jamie Oliver een onvervalste leugenaar. Zijn nieuwste kookboek

Heibel binnen de culinaire wereld de afgelopen tijd. We hebben hier in Europa deze weken te maken met voedselschandalen van Chinees kaliber. Wie nog te vertrouwen als zelfs onze eigen boerderijdieren niet meer zijn wie ze zeggen te zijn? Langzaam maar zeker blijkt bovendien de Britse troetelchef Jamie Oliver een onvervalste leugenaar. Zijn nieuwste kookboek 15 minuten is het toppunt van volksverlakkerij. Volgens Jamie is het haalbaar om snel, doch uitgebreid te koken, maar diverse ervaringsdeskundigen – inclusief uw thuiskok van dienst – hebben inmiddels iets anders ondervonden. De gerechten, die zogenaamd binnen een kwartier op tafel gezet moeten kunnen worden, nemen in het echte leven minstens drie keer zoveel aan tijd in beslag. Tot zover dus de gemakkelijke maaltijd. Het wordt daarom hoog tijd voor een beetje openheid. En omdat ik graag het goede voorbeeld geef, vandaag een goudeerlijk recept voor een stoofpotje uit de tajine of braadpan. Gemaakt met het vlees van zachte aaibare lammetjes, en allesbehalve snel op tafel. Voor de bereiding mag je namelijk gerust een middagje uittrekken.

Meng een royale hoeveelheid ras al hanout met een flinke scheut olijfolie. Smeer hier het vlees mee in en laat dit een half uurtje afgedekt buiten de koelkast marineren.

Neem vervolgens een tajine of een braadpan en laat deze op laag vuur langzaam warm worden. Gebruik eventueel een sudderplaatje om aanbranden te voorkomen.

Kneus de knoflook en hak fijn, snijd de ui in stukken. Bak dit kort in een klein beetje olijfolie.

Leg dan het vlees in de pan en en voeg 100 ml water toe. Bestrooi het vlees met versgemalen peper en zout en zet de deksel op de pan. Laat dit een half uur staan en keer af en toe het vlees om.

Snijd intussen de rest van de groente in niet te kleine stukken en voeg na dertig minuten toe aan het vlees. Hak de peterselie en koriander fijn en doe ook in de pan.

Voeg er tot slot nog een beetje olijfolie aan toe en dek de pan weer af. Laat dit nog een uur stoven en schep regelmatig om. Haal vervolgens het vlees uit de pan en snijd in reepjes.

Wel de couscous volgens de verpakking in groentebouillon en een klein beetje olijfolie, en meng met het vocht en de groenten in de pan.

Verdeel het vlees over vier borden en schep er couscous bij. Garneer met een paar blaadjes koriander of peterselie. In plaats van couscous kun je ook Libanees plaatbrood gebruiken.

Lamsstoofpotje: 1 kilo lamsvlees van de bout 1 ui 3 tenen knoflook 2 tomaten 1 courgette 2 paprika’s 2 middelgrote aardappels ras al hanout paar takjes koriander en peterselie 300 g couscous groentebouillon olijfolie