Hoe groter de klok, hoe beter de look

Mannenhorloges worden steeds groter. Het begon een paar jaar geleden, toen in fikse uurwerken gespecialiseerde merken als Panerai en U-Boat populairder werden. Robuuste horloges eigenlijk bedoeld voor duikers, bergbeklimmers en piloten, werden opeens omarmd door keurige Zuidas-heren. Zelfs het in de jaren 90 succesvolle G-Shocks (megahorloges in felle kleurtjes) maakte een comeback. Al snel schroefden ook klassiekere merken als Cartier en Chanel hun diameters op.

De ontwikkeling beperkt zich niet tot mannen. Madonna, Rihanna en Victoria Beckham hangen al jaren herenmodellen van Rolex om hun polsen, waardoor massa’s gewone stervelingen de jacht openden op betaalbare kopieën. Het grootste succes boekte de Amerikaanse modeontwerper Michael Kors. Sinds zijn protserige, van Rolex afgekeken uurwerken door modebloggers werden omarmd, zijn ze dé grote trend onder tienermeisjes.

„Nu horloges hun functie als tijdaanduider hebben moeten afstaan aan mobiele telefoons, zijn ze meer een mode-item geworden”, verklaart trendforecaster Jan Agelink. „Mensen zien hun horloge als juweel en kiezen daarom vaker voor zichtbaarder, en dus grotere, exemplaren.”
Dat juist de robuuste horloges waarmee je gerust van de Mount Everest kunt beklimmen zo populair zijn, is volgens Agelink te wijten aan een ‘outdoor-trend’: „Je ziet al een tijdje veel ontdekkingsreizigers in de mode. Mannen met baarden, boots en houthakkershemden, die eruit zien alsof ze op expeditie gaan. Dit soort horloges past daar perfect bij.”

Dat vrouwen mannenhorloges dragen, komt volgens Agelink ook voort uit een modetrend. „Uniseks is belangrijk in de vrouwenmode. Vrouwen dragen boyfriend jeans, herenschoenen en vooral het mannenpak zie je momenteel veel. Het aantrekkelijke daaraan is: vrouwen zien er in deze mannenitems juist heel vrouwelijk uit.” Met zo’n boyfriend watch ziet een vrouwenpols er extra smal uit.

Het record ligt bij de U-1942 van het Italiaanse merk U-Boat, een retro duikhorloge met een diameter van 64,4 millimeter. Daarmee lijkt de grens bereikt. Zelfs om de royale pols van Arnold Schwarzenegger is dat model volgens horlogeforums als Watchuseek „absolutely ridiculous”.

Eerder gepubliceerd in NRC Next.