Griep houdt aan: ‘milde epidemie’

De griep is nog steeds het land niet uit. De nieuwste griepcijfers van gisteravond wijzen uit dat er al negen weken een ‘milde maar langdurige’ griepepidemie heerst.

Die nieuwe griepcijfers laten zien hoeveel mensen vorige week met griepklachten bij de huisarts kwamen. Dat waren 119 mensen per 100.000 inwoners. Vorige week waren het er iets minder. De week daarvoor werd de piek bereikt, met bijna 160 grieppatiënten op 100.000 Nederlanders.

„Nee, we weten niet waarom de griepgolf van dit jaar zo lang aanhoudt”, zegt Marianne van der Sande, hoofd epidemiologie van het Centrum voor Infectieziektebestrijding in Bilthoven. Misschien, zegt ze, komt het doordat dit griepseizoen in Nederland mensen ziek worden van drie verschillende griepvirussen. Een influenza B en twee influenza A’s. De twee A-varianten worden aangeduid met H3N2 en H1N1. Van der Sande: „Influenzavirussen veranderen steeds een beetje, maar die H1N1 is een directe nakomeling van het virus dat in 2009 de Mexicaanse griep veroorzaakte.”

„Meestal heeft in een griepseizoen één van die drie influenzastammen de overhand”, zegt Van der Sande. „Dat is dit jaar in Nederland niet zo. Hoe dat komt? Het is een kwestie van kracht van het virus en weerstand in de bevolking.” Wie echt pech heeft krijgt dit jaar tweemaal griep.

Omgerekend naar 16 miljoen inwoners lijkt het om 19.000 griepzieken te gaan. In werkelijkheid zijn het er veel meer. Hoeveel is niet te meten. Er zijn 42 huisartspraktijken die hun grieppatiënten bijhouden voor het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). Dat is de snelste methode. Zo tellen andere West-Europese landen ook.

Bij de huisartsen melden zich vooral ouders met zieke kleine kinderen. Daardoor lijkt het of vijfmaal zoveel 0- tot 4-jarigen als 15- tot 64-jarigen griep hebben. Maar volwassenen met griep gaan niet snel naar de dokter. Die hebben koude rillingen, drie dagen flinke koorts, spierpijn, hoofdpijn en meestal een verkoudheid, in de keel en lager in de luchtwegen.

Een belangrijke vraag is of de griepprik goed beschermt. De samenstelling wordt jaarlijks aangepast aan virussen die waarschijnlijk de volgende winter zullen circuleren. Uit Denemarken kwamen verontrustende cijfers: het vaccin zou 65-plussers daar dit jaar geen enkele bescherming bieden. Van der Sande: „Maar in Nederland, met andere regionale virusstammen, lijkt de bescherming dit jaar juist erg goed. In tegenstelling tot vorig jaar, toen het vaccin niet zo goed tegen H3N2 beschermde. Wij zien in een eerste analyse nu 90 procent bescherming.”