Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Forse stijging werkloosheid - consumenten nog nooit zo somber

Consumentenvertrouwen naar historisch dieptepunt. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien
Consumentenvertrouwen naar historisch dieptepunt. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien Consumentenvertrouwen naar historisch dieptepunt. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De werkloosheid is in januari gestegen tot 7,5 procent. In december stond de werkloosheid nog op 7,2 procent. Het totaal aantal werklozen bedroeg in januari 592 duizend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De werkloosheid stijgt al sinds juni 2011 vrijwel onafgebroken. Toen was de werkloosheid nog vijf procent en waren er 392 duizend werklozen. Vorig jaar kwamen er elke maand gemiddeld tienduizend werklozen bij.

Het aantal mensen met een WW-uitkering kwam in januari uit op 369 duizend, tegenover 340 duizend in december.

Consumenten nog nooit zo negatief gestemd

Het consumentenvertrouwen is in februari op een historisch dieptepunt uitgekomen. De index voor het consumentenvertrouwen kwam negen punten lager uit op -44. Sinds het CBS in 1986 op deze manier het vertrouwen begon te meten heeft de index nog niet zo laag gestaan.

Het CBS meldt dat vooral het vertrouwen in de eigen financiële situatie is gedaald. De koopbereidheid kwam twaalf punten lager uit op -32. Ook het oordeel over het economische klimaat verslechterde.

In januari was nog sprake van een opleving. Toen kwam de index vier punten hoger uit op -35 en waren consumenten juist minder pessimistisch over het economische klimaat en nam de koopbereid iets toe. Over heel 2012 schommelde de index tussen de -30 en -40.

Forse daling huizenprijzen

Vanochtend maakte het CBS ook de huizenprijzen van de afgelopen maand bekend. Verkochte koopwoningen waren in januari 9,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Het is de grootste prijsdaling sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek begon met meten in 1995. De prijzen lagen in januari op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003, meldt het CBS. Lees hier ons uitgebreidere nieuwsbericht.