Egyptische parlementsverkiezingen eind april

FILE - In this Monday, Jan. 23, 2012 file photo, Salafi lawmakers attend the first Egyptian parliament session after the revolution that ousted former President Hosni Mubarak, in Cairo, Egypt. The uprisings that first began in Tunisia in December 2010 did bring down dictators in Tunisia, Yemen, Libya and Egypt. But now Islamists and liberals wrangle over power, with the former mostly on top, democracy is far from certain, and economies are crumbling. (AP Photo/Asmaa Waguih, Pool, File)
FILE - In this Monday, Jan. 23, 2012 file photo, Salafi lawmakers attend the first Egyptian parliament session after the revolution that ousted former President Hosni Mubarak, in Cairo, Egypt. The uprisings that first began in Tunisia in December 2010 did bring down dictators in Tunisia, Yemen, Libya and Egypt. But now Islamists and liberals wrangle over power, with the former mostly on top, democracy is far from certain, and economies are crumbling. (AP Photo/Asmaa Waguih, Pool, File) Egypte gaat eind april naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Foto AP / Asmaa Waguih

De Egyptische parlementsverkiezingen zullen eind april beginnen, meldt Reuters.

Een adviseur van president Mohammed Morsi zei dat de verkiezingen vier fases zullen bestrijken. Het nieuwe parlement moet dan op 6 juli geïnstalleerd worden. Eerder vandaag keurde de Shura-raad, een soort Eerste Kamer, een kieswet goed die het mogelijk maakte voor Morsi om een datum voor de verkiezingen te stellen.

De verkiezingen moeten verschillende fasen behelzen omdat er te weinig functionarissen zijn om op de stembusgang toe te zien, net als bij het referendum over de nieuwe grondwet afgelopen december toen rechters de stemming boycotten.

De Egyptische regering hoopt dat de verkiezingen een eind zullen maken aan een turbulente politieke periode vol protesten tegen Morsi. De president eigende zich vorig jaar in een decreet meer macht toe waardoor hij veel invloed kon uitoefenen op de totstandkoming van een nieuwe grondwet.