Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Defensie

Een maand aan de frontlinie met het Vrije Syrische Leger

De Servische fotograaf Goran Tomasevic (1969) heeft als oorlogsfotograaf voor persbureau Reuters verschillende conflicten en oorlogen voor de lens gehad, zoals de oorlog in Irak en momenteel het conflict in Syrië. De afgelopen maand fotografeerde hij het Vrije Syrische Leger aan de frontlinie tijdens de gevechten met de Syrische regeringstroepen. De gekleurde bandana's in het haar contrasteren met de serieuze blik op hun gezicht. Tomasevic registreerde hoe de leden wijk na wijk en buurt na buurt met het regeringsleger felle gevechten voerden, soms een post veroverden, maar net zo vaak onder vuur lagen, terwijl ze ondertussen hun gewonden verzorgden, hun doden begroeven en ingewikkelde logistieke operaties coördineerden. Het is onmiskenbaar dat het regeringsleger vele, vele malen beter bewapend is dan het Vrije Syrische Leger.
3 februari: leden van het Het Vrije Syrische Leger krijgen instructies van hun commandant voordat ze aanval uitvoeren op een Syrische legerbasis in de wijk Arabeen in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
Het Vrije Syrische Leger in gevecht met het Syrische regeringsleger in de wijk Arabeen in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
Een lid van het Vrije Syrische Leger gooit met een handgranaat tijdens een aanval op een legerpost van het Syrische regime in de Arabeenwijk in Damascus.
Reuters/Goran Tomasevic
In de middag lukte het de strijders van het Vrije Syrische Leger om de Syrische legerbasis te veroveren, het complex te betreden en vooral op zoek te gaan naar wapens.
Reuters/Goran Tomasevic
Een strijder van het Vrije Syrische Leger is gewond geraakt door een handgranaat tijdens de gevechtsaanval in de Arabeenwijk in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
Strijders van het Vrije Syrische Leger betreden voorzichtig de Syrische legerbasis nadat het gelukt is door de verdediging van de basis te breken.
Reuters / Goran Tomasevic
Een B-10 kanon wordt de trap afgedragen door een lid van het Vrije Syrische Leger nadat het gebruikt is in de wijk Haresta in Damascus om op het regeringsleger te vuren. Het gedateerde kanon van Russische makelij weegt 70 kilo en wordt normaliter op een trolley vervoerd. De strijder hier slingerde het op zijn schouder en vuurde ermee in het rond alsof het niets woog.
Reuters / Goran Tomasevic
3 februari: een lid van het Vrije Syrische Leger houdt het hoofd van een paspop voor een gat in de muur om eventuele scherpschutters in de buurt te lokaliseren.
Reuters / Goran Tomasevic
19 januari: strijders van het Vrije Syrische Leger gebruiken een spiegel om te kijken waar de Syrische regeringstroepen zich precies bevinden in de Harestawijk in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
26 januari: hevige gevechten tussen de Tahrir al Shambrigade van het Vrije Syrische Leger en de Syrische regeringstroepen in de wijk Mleha in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
26 januari: een strijder van het Vrije Syrische Leger schreeuwt het uit van de pijn als hij geraakt wordt door rondvliegende granaatscherven in de wijk Mleha in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
9 februari: strijders van het Vrije Syrische Leger gebruiken hun shotgun om een staaf dynamiet aan te steken in de wijk Arabeen in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
3 februari: een lid van het Vrije Syrische Leger ligt op de grond nadat hij is gewond geraakt door een handgranaat.
Reuters / Goran Tomasevic
25 januari: strijders van het Vrije Syrische Leger tijdens een vuurgevecht in de wijk Mleha in Damascus.
Reuters / Goran Tomasevic
30 januari: een lid van het Vrije Syrische Leger is in zijn buik geraakt door een sluipschutter in de wijk Ain Tarma en schreeuwt het uit van de pijn. De twee waren hun doel, een legercheckpoint op vijftig meter genaderd, toen ze onder vuur genomen werden.
Reuters / Goran Tomasevic
Strijders van het Vrije Syrische Leger schieten hun kameraad te hulp nadat hij door een sluipschutter gewond is geraakt in de wijk Ain Tarma.
Reuters / Goran Tomasevic
De man die door een sluipschutter is neergeschoten wordt door zijn kameraden weggesleept naar een veiliger plek. Hij stierf kort daarna.
Reuters / Goran Tomasevic
Strijders van het Vrije Syrische Leger troosten elkaar nadat bekend is geworden dat hun medestrijder gestorven is als gevolg van het schot in de buikstreek.
Reuters / Goran Tomasevic/
20 januari: strijders van het Vrije Syrische Leger vluchten terwijl MiG-gevechtsvliegtuigen over de wijk Haresta in Damascus overvliegen en hen onder vuur nemen.
Reuters / Goran Tomasevic
30 januari: leden van het Vrije Syrische Leger rennen weg om dekking te zoeken terwijl ze gebombardeerd worden in het gebouw waar ze op dat moment zaten. De aanval vond plaats net op het moment dat ze zich aan het hergroeperen waren na de aanval van de sluipschutter.
Reuters /Goran Tomasevic
27 januari: een man loopt voor het gebouw langs na een luchtaanval van het Syrische regeringsleger in de wijk Ain Tarma.
Reuters / Goran Tomasevic