Droog, soms zon

Veel mensen verlangen naar lenteweer, maar voorlopig is dat nog ver weg. Volgende week lopen de temperaturen wel iets op, met heel misschien regionaal een keer 10 graden, maar ook die temperatuursopleving lijkt weinig bestendig.

De komende dagen is het sowieso koud. De koude lucht van dit moment wordt aangevoerd van boven Rusland en de Oostzeeregio, tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Polen in.

Donderdagavond en -nacht wisselen wolkenvelden en enkele opklaringen elkaar af. Op plekken waar het lange tijd achter elkaar helder is, kan het matig vriezen. Verder is sprake van lichte vorst.

Vrijdag overdag verandert er weinig: er trekt bewolking over, met tussendoor soms een opklaring en dus wat zon. Het blijft droog en bij een matige noordoostenwind komt de temperatuur in de middag nauwelijks boven nul.

Ook zaterdag vertoont het weerbeeld in Nederland weinig wijzigingen. Wel zien we op de weerkaarten een verschuiving: rondom lagedrukgebieden boven Zuid-Europa wordt met de stroming mee (rondom een depressie is dat tegen de wijzers van de klok in) lucht van boven de Middellandse Zee via de Balkan en Midden-Europa in onze richting gestuurd. De warmere lucht dringt wellicht al zondag, uiterlijk maandag vanuit het oosten Nederland binnen, met op de overgang mogelijk wat sneeuw.