Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

De zon zoals we haar nog nooit zagen, dankzij fraaie beelden van NASA

http://youtu.be/tY2n2CHMXfI

“Ieders hoop en verwachtingen zijn overtroffen.” Toegegeven, de beelden van NASA’s Solar Dynamics Observatory zijn zeer fraai. De zon zoals we haar nog nooit zagen.

Reeds drie jaar loopt het project van NASA en de beelden die worden vastgelegd zijn opvallend gedetailleerd. De wetenschappers maken foto’s en video’s met behulp van diverse lichtgolflengten waardoor de verschillende samenstellingen van de zon en bewegingen kunnen worden vastgelegd.

Een van de mooiste taferelen die zijn vastgelegd moet toch wel het fenomeen zijn dat ook de NASA-wetenschappers nog niet eerder hadden gezien of kunnen vastleggen: een ringvormige gloed boven het oppervlak van de zon.

Het lijkt op plasma dat door magnetische krachten in twee richtingen tegelijkertijd wordt opgestuwd. En ook forse uitbarstingen gelijk een vulkaan zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Dit en veel meer zit allemaal in bovenstaande compilatie.