Ajax uitgeschakeld in Europa League na strafschoppen

Ajax-trainer Frank de Boer tijdens de wedstrijd tegen Steaua Bucharest. Nu Ajax is uitgeschakeld speelt er dit seizoen geen Nederlandse club meer in Europa. Foto Reuters / Radu Sigheti

Ajax is in de eerste knock-outfase van de Europa League uitgeschakeld. De Amsterdammers gingen in Roemenië na strafschoppen onderuit tegen Steaua Boekarest. In de reguliere speeltijd waren Jasmin Latovlevici en Vlad Chiriches trefzeker, waardoor de 2-0 thuiszege die Ajax vorige had geboekt werd weggepoetst.

Ajax leek zich in het eerste halfuur nog niet al te veel zorgen te hoeven maken. Ze lieten weliswaar de kans liggen om vroeg in de wedstrijd via Viktor Fischer of Christian Eriksen op voorsprong te komen, maar Steaua zorgde ook voor weinig gevaar. Alleen een vrije trap na een door Kenneth Vermeer opgepakte terugspeelbal bracht Ajax even serieus in de problemen.

Een fout van Ricardo van Rhijn en Vermeer brachten Steaua kort voor rust toch in het zadel. De rechtsback schatte een lange bal totaal verkeerd in, waarna de keeper zich door slecht uitkomen door Latovlevici liet verschalken. De goal leek voor de Roemenen bevrijdend te werken. Ajax werd na rust flink onder druk gezet en ontsnapte bij een bal op de paal van Adrian Popa.

Net toen Ajax een beetje onder de druk uit leek te komen, viel de 2-0. Chiriches nam de bal prachtig op zijn slof en schoot via de onderkant van de lat binnen. Ajax had een verlenging nog kunnen voorkomen. Een kopbal van Derk Boerrigter ketste echter af op de paal.

In de verlenging ging de storm van Steaua wat liggen. Ajax kwam echter ook niet verder dan een kopkans voor Toby Alderweireld en een gehaast schot van invaller Thulani Serero. In de strafschoppenserie ging het alsnog mis voor de enige Nederlandse club die wist te overwinteren. Lasse Schøne en Niklas Moisander faalden, terwijl Vermeer geen enkele Roemeense inzet wist te keren.

Door de uitschakeling van Ajax zijn er geen Nederlandse clubs meer actief in Europa. Bij winst had de ploeg van trainer Frank de Boer in de achtste finales tegen Chelsea mogen aantreden. De finale van de Europa League vindt dit jaar plaats in de Amsterdam Arena.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum.

    • Lex Boon