Zwammentaart

De blauwbekkende handelaren op de zaterdagmarkt, hier in de vinex, hebben het zwaar. De aanhoudende kou van de afgelopen weken zorgt voor een gebrekkige toeloop. Het lijkt wel alsof het iedere week wat minder druk is bij het handjevol kraampjes. Ik hoop maar dat ze het gaan redden, want ik ben gehecht geraakt aan de goedgesorteerde groentehandel, de warme stroopwafels en de aardappelkraam. Of misschien moet ik zeggen: aan de opgewekte jongen die daarachter staat. Hoe guur de vinexwind ook waait, hij blijft breed lachend en blozend achter zijn waar staan. Enthousiast vertelt hij over zijn truffelaardappels, opperdoezers en bintjes. Sinds hij er is, maak ik weer regelmatig versgemaakte frieten. Het kost even wat tijd voor zo’n fietstas vol piepers geschild, gesneden, gewassen, gedroogd en dubbelgebakken is, maar dan heb je ook wat. En afgelopen weekend maakte ik met een zak stevige exemplaren dit lekkere winterse taartje. Want er is alweer een nieuw koufront op komst, hoorde ik.

Schil de aardappels, snij ze in plakken van een halve centimeter, was ze en kook ze een minuut of tien. Giet ze daarna voorzichtig af en laat ze wat afkoelen.

Bak in een koekenpan het fijngesneden spek en de sjalot een minuut of 10, roer er een geperste knoflookteen door en voeg de in stukjes gesneden oesterzwammen toe. Bak deze een paar minuten op tamelijk hoog vuur, doe er een scheut cognac bij. Bak nog een minuut of wat en zet het vuur uit. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier (bodem erop leggen, omtrekken en uitknippen) Vet het papier en de zijkant van de vorm in met olijfolie. Beleg de bodem met mooie plakken aardappel, laat ze zoveel mogelijk aansluiten. Verdeel daarover de oesterzwammen met spek en maal er wat peper over.

Was de preien en snij ze in dunne ringen. Bak deze een minuut of tien op middelhoog vuur.

Voeg zout en peper toe, plus een eetlepel crème fraîche en wat tijm. Roer alles goed door elkaar en schep het vervolgens op de oesterzwammen.

Dek af met nog een laag aardappeltjes. Giet er een beetje olijfolie over en leg er nog wat tijmblaadjes op. Zet een half uur in de oven (180 graden).

Haal de taart eruit, bewonder ’m aan alle kanten, overweeg met een stukje terug naar de markt te fietsen om die aardige jongen een plezier te doen. Doe dit vervolgens toch niet, uit angst dat hij je zal beschouwen als een raar, opdringerig type en heb daar de rest van het weekend spijt van.