Zoveelste film naar roman Dickens

Great Expectations. Regie: Mike Newell. Met: Jeremy Irvine, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes. In: 17 bioscopen.

De zoveelste filmversie van Charles Dickens’ Great Expectations komt een jaar na de meest recente BBC televisieversie in de bioscoop. Zit er nog iemand op te wachten? Wie dat bezwaar opzijzet, ziet een niet meer dan aardige kostuumfilm: sfeervol gefilmd, met fraaie locaties en kostuums. Maar ja, dat hebben nou eenmaal alle historische films als vaste ingrediënten.

Het interessantst aan Great Expectations is niet hoofdpersoon Pip, de weesjongen die met een zak geld van een anonieme weldoener naar Londen trekt en ‘grote verwachtingen’ in het vooruitzicht heeft, maar de tragische Miss Havisham. Haar aanstaande echtgenoot blies hun huwelijk op het laatste moment af en ging er met haar geld vandoor.

Sindsdien gaat zij nog steeds gekleed in haar bruidsjurk en wil ze wraak nemen op alle mannen. Zij woont in een statig, maar vervallen landhuis waar in een zijkamer haar beschimmelde bruidstaart nog steeds op tafel staat. Miss Havisham wordt gespeeld door Helena Bonham Carter in haar zoveelste excentrieke rol. Een staaltje ongeïnspireerde typecasting dat de op veilig spelende film tekent.