Winterreprise

Na een aantal minder koude dagen met overdag normale temperaturen voor de tijd van het jaar, zijn we vandaag weer overgegaan naar een kouder winterweer, met overdag temperaturen net boven nul en ’s nachts lichte tot lokaal matige vorst.

Aan de achterkant van een koufront is gisteren de wind naar het koudere noordoosten gedraaid, waarna de temperatuur vandaag op veel plaatsen nog maar net boven het vriespunt uit wist te komen. Woensdagavond en -nacht gaat het kwik dankzij soms brede opklaringen en weinig wind weer snel omlaag. Op de meeste plaatsen vriest het licht, in langdurige opklaringen lokaal matig, tot -5 graden.

Donderdag blijft het koud en zou het lokaal zelfs nog tot een ijsdag kunnen komen, maar op de meeste plaatsen weet de temperatuur het vriespunt net met 1 of 2 graden te overschrijden. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en op de meeste plaatsen is het droog, alleen op de Waddeneilanden zou vanaf de relatief warme Noordzee een sneeuwbuitje binnen kunnen drijven.

De dagen daarna verandert er weinig, behalve dan dat de noordoostenwind nog iets verder gaat aantrekken. De middagtemperatuur komt dan nog wel iets boven nul uit, maar voor het gevoel lijkt het, door de onaangenaam harde wind, nog steeds te vriezen. Her en der valt wat neerslag en bij dit soort temperaturen kan dat in geen andere vorm zijn dan die van sneeuw.