Wat deed Samiak daar met een pistool?

De Battle of Zijtaart had een feestje moeten worden. Maar in het dorpshuis werd Youssef doodgeschoten. Wat was er aan de hand?

Het was Samiak S. die 11 november vorig jaar Youssef Sabbahi uit Veghel doodschoot op een kickboksgala in Zijtaart. Gisteren, tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank in Den Bosch, betwistte niemand dat. Ook Yannick Quint niet, raadsman van Samiak (32).

Maar waarom schoot Samiak S.?

De schietpartij was een dorpsdrama met noodlottige afloop. Alle betrokkenen kwamen uit Veghel, maar waren op die frisse zondag in het dorpje Zijtaart, een paar kilometer verderop. Ze kwamen voor The Batt le of Zijtaart. Geen glamoureus nachtelijk gala, waar voor duizenden euro’s viptafels worden verkocht. Maar een feestje voor vaders en zoons, een spannende zondagmiddag. Bij de schietpartij waren veel kinderen aanwezig.

Het gala werd georganiseerd door Gerry Krikke, eigenaar van de kleine sportschool Nin-Li, naast het dorpscafé. Sportief gedrag, goede techniek en op tijd komen vindt hij belangrijk. Dat probeert hij zijn leerlingen bij te brengen. Onder hen zitten verschillende talenten. Krikke organiseerde samen met zijn dochter Patricia vaker wedstrijden in zijn eigen sportschool. Een gala in het gemeenschapshuis was bijzonder.

In de gymzaal van het gemeenschapshuis werd een ring opgesteld, met tafeltjes eromheen. Doordeweeks klimmen Zijtaartse kinderen er in een wandrek. Ook worden er linedancewedstrijden gehouden voor vijftigplussers. Buiten is een jeu-de-boulesbaan.

In dat dorpshuis werd een vete beslecht. Want daar is iedereen het ook wel over eens, er smeulde al veel langer wat tussen de mannen. De Turkse Volkan D. en de Marokkaanse Youssef S. waren bekenden van de politie. Tussen hen zou zich een machtsstrijd hebben afgespeeld. Er waren geruchten over drugshandel. Of kickboksen een rol speelde in hun conflict, is niet duidelijk. Volkan D. zou op het punt gestaan hebben een kickboksschool in Veghel te openen. Youssef organiseerde in het verleden kickboksgala’s. Hij kickbokste zelf ook, maar niet professioneel – hij was daarvoor te zwaar.

In de omgeving van Youssef wordt Volkan gezien als de opdrachtgever van de moord. Maar dat ontkent Samiak. Volgens zijn advocaat handelde Samiak uit noodweer.

De broers Volkan en Ali D. kregen ruzie met Youssef en zijn broer Nabil. Samiak, wiens ouders uit Iran komen, is goed bevriend met Volkan en Ali. Hij had het wapen meegenomen om zich veiliger te voelen, zegt zijn advocaat. Voor het geval hij tegenover „Marokkanen met messen” zou komen te staan. Dan zou hij in de lucht kunnen schieten om af te schrikken. Hij schoot niet in het plafond – dat is nauwkeurig bekeken – maar wel in het hoofd van Youssef. Noodweer dus.

De officier van justitie zag dat anders. Want, betoogde zij, wat deed Samiak op het kickboksgala met een geladen pistool? Als hij zich bedreigd had gevoeld door Youssef en zijn vrienden had hij toch beter thuis kunnen blijven? Of tenminste zijn wapen kunnen thuislaten? Hij hóéfde daar toch niet te komen?

En was het niet gek dat de Turkse broers, die volgens Samiak met bruut geweld in elkaar werden geslagen door Youssef en zijn broer, geen verwondingen hadden? Op een paar kneuzingen na dan.

Samiak S. zelf was er gistermiddag niet. Wel veel politiemannen en bewakers. En een derde broer van Youssef, die niet op het kickboksgala aanwezig was geweest.

Samiak, zei advocaat Quint, zou bij de inhoudelijke behandeling van de zaak wel komen.