Waarom is drank slecht voor jongeren? Drie redenen

Hersenen ‘rijpen’: ze ontwikkelen zich tot ongeveer je vierentwintigste levensjaar. Drink je voor die tijd alcohol, dan kan de ontwikkeling van het brein schade oplopen.

Zo zijn er aanwijzingen dat de prefrontale cortex zich niet goed kan ontwikkelen onder invloed van alcohol. Dat heeft mogelijk invloed op het karakter van een jongere.

Daarnaast beïnvloedt drank de schoolprestaties. Eind 2010 publiceerden kinderarts Nico van der Lely en jeugdpsycholoog Mireille de Visser het rapport Voorkom alcoholschade bij jongeren. Voor dat rapport werden 356 jongeren onder de achttien jaar onderzocht, die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis waren opgenomen. Over een periode van zes maanden werden verschillende tests afgenomen. Bij het neuropsychologische onderzoek onder de bingedrinkers (meer dan vijf eenheden op een avond) scoorde 41 procent van deze jongeren niet het intelligentieniveau dat aansloot bij hun score op de Cito-toets of het schooladvies van hun basisschool. De onderzoekers vermoeden dat die uitslag verband houdt met het alcoholgebruik van deze jongeren.

Daarnaast is bij jongens bijvoorbeeld bewezen dat alcoholconsumptie de botontwikkeling remt.

Dat zoveel jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis worden binnengebracht, komt natuurlijk doordat ze in korte tijd veel drinken. Maar ook doordat het effect van de alcohol hen overvalt. Ze voelen zich in tegenstelling tot volwassenen meestal niet langzaam dronken worden, maar vallen in één klap om. Kinderarts Nico van der Lely vermoedt dat dit met de ontwikkeling van de hersenen te maken heeft. Zolang de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, reageer je anders op alcohol. In de kleine hersenen bijvoorbeeld, waar de motoriek geregeld wordt, heeft de alcohol daardoor veel minder effect dan bij een volwassene. Vandaar dat je een dronken kind niet altijd slingerend zult zien lopen.

Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je bloedvaten wijder worden en je bloeddruk daalt. Bij jongeren die niet gewend zijn te drinken, gaat dat zo snel, dat ze plots het bewustzijn verliezen. Daarnaast breken jongeren alcohol minder snel af dan volwassenen. Ze zijn dus langer onder invloed.

Nog een langetermijnrisico: jong drinken vergroot de kans op alcoholproblemen in de toekomst. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) hebben jongeren die voor hun vijftiende beginnen met drinken vier maal zoveel kans op alcoholverslaving als jongeren die op hun eenentwintigste beginnen met drinken. Ook blijkt dat die jongeren vaker gaan roken of drugs gaan gebruiken.