Waarom drank slecht is voor jongeren

1. Grotere kans op hersenschade

Hersenen ontwikkelen zich tot ongeveer het 24ste levensjaar. Drink je voor die tijd alcohol, dan kan de ontwikkeling van het brein schade oplopen. Zo zijn er aanwijzingen dat de prefrontale cortex zich onder invloed van alcohol niet goed kan ontwikkelen. Dat heeft mogelijk invloed op het karakter van een jongere.

Drank beïnvloedt schoolprestaties. Eind 2010 publiceerden kinderarts Nico van der Lely en jeugdpsycholoog Mireille de Visser het rapport Voorkom alcoholschade bij jongeren. Daarvoor werden 356 jongeren onder de achttien jaar onderzocht die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis waren opgenomen. Over een periode van zes maanden werden verschillende tests afgenomen.

Bij het neuropsychologisch onderzoek scoorde 41 procent van deze jongeren, die meer dan vijf eenheden alcohol op een avond drinken, een lager intelligentieniveau dan hun score op de Cito-toets of het schooladvies van hun basisschool.

De onderzoekers vermoeden dat die uitslag verband houdt met het alcoholgebruik van de jongeren. Daarnaast is bij jongens onder meer bewezen dat alcoholconsumptie de botontwikkeling remt.

2. Andere reactie op alcohol

Dat zoveel jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis eindigen, komt doordat ze in korte tijd veel drinken, maar ook doordat het effect van de alcohol hen overvalt. Ze voelen zich in tegenstelling tot volwassenen meestal niet langzaam dronken worden, maar vallen in één klap om. Kinderarts Nico van der Lely vermoedt dat dit met de ontwikkeling van de hersenen te maken heeft. Zolang de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, reageer je anders op alcohol. In de kleine hersenen bijvoorbeeld, waar de motoriek geregeld wordt, heeft de alcohol daardoor veel minder effect dan bij volwassenen. Vandaar dat een dronken kind niet altijd slingerend loopt.

Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je bloedvaten wijder worden en je bloeddruk daalt. Bij jongeren die niet gewend zijn te drinken gaat dat zo snel, dat ze plotseling het bewustzijn verliezen. Daarnaast breken jongeren alcohol minder snel af dan volwassenen. Ze zijn na het drinken dus langer onder invloed.

3. De kans op verslaving neemt toe

Nog een langetermijnrisico: op jonge leeftijd drinken vergroot de kans op alcoholproblemen later. Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) hebben jongeren die voor hun vijftiende beginnen met drinken vier keer meer kans op alcoholverslaving dan jongeren die er op hun 21ste mee beginnen. Ook gaan die jongeren vaker roken of drugs gaan gebruiken.

Lineke Nieber