Voormalige bestuurders Fortis riskeren vijf jaar cel

Fortis-gebouw aan de Blaak in Rotterdam in 2003. Foto NRC / Vincent Mentzel

Zeven voormalige bestuurders van Fortis riskeren tot vijf jaar cel en een boete. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Brussel medegedeeld op een persconferentie, melden Belgische media. Gisteren werd al bekend dat de zeven bestuurders worden vervolgd omdat ze de aandeelhouders zouden hebben misleid.

Fortis zou vlak voor de kredietcrisis in 2007 onjuiste informatie hebben verschaft over de financiële positie van de bank. Jean-Marc Meilleur, woordvoerder van het Brusselse OM:

“Het Brusselse parket is van oordeel dat de beleggers onvoldoende en te laat geïnformeerd zijn over de blootstelling van Fortis aan de zogenaamde ‘subprime’-crisis, de crisis van de hypothecaire kredieten op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten.”

De voormalige top zou in 2007, het jaar dat de omvangrijke overname van ABN Amro een te zware last bleek te zijn, een vals beeld hebben geschetst van de financiële gezondheid van het concern. Voor de aankoop van het Nederlandse deel van ABN Amro had Fortis 24 miljard euro betaald zonder dat de financiering ervan afdoende was geregeld. De fusiebank moest vervolgens met miljarden gered worden door de Nederlandse en Belgische overheid.

Het OM wil niet zeggen om welke personen het gaat, maar aangenomen wordt dat het de zeven mannen zijn die de Belgische onderzoeksrechter Jeroen Burm officieel als verdachten heeft aangemerkt in het strafrechtelijk onderzoek dat hij in het najaar van 2008 startte. Het gaat om ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-ceo Jean-Paul Votron en zijn opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler en zijn voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols.