Voorarrest verdachten dood grensrechter opnieuw verlengd

Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. Foto ANP / Koen van Weel

Drie jongens en een 50-jarige man die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys blijven voorlopig vastzitten. Hun voorarrest is met dertig dagen verlengd. Dat meldde de rechtbank Midden-Nederland vanavond.

De vier verdachten, onder wie twee jongens van 16 jaar en een van 17, zitten vast sinds de mishandeling begin december. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling en het plegen van geweld. Volgens de rechtbank is er nog steeds voldoende verdenking tegen de vier. Ook speelt mee dat het onderzoek nog in volle gang is en er sprake is van een ‘zeer ernstig feit’.

Vorige week werd het voorarrest van drie andere verdachten al verlengd. De rechtbank streeft ernaar de zaak voor de zomer te hebben behandeld. Voor 11 maart staat een zogeheten pro-formazitting gepland.

Advocaten: voorarrest ‘te gemakkelijk’ verlengd

De advocaten van drie van de minderjarige jongens in kwestie vroegen de rechter vorige week het voorarrest van hun cliënten op te schorten. De advocaten vinden dat de rechters “te gemakkelijk” overgaan tot verlenging van het voorarrest. Het onderzoeksbelang is volgens hen geen reden meer voor voorlopige hechtenis; getuigen zijn gehoord. Ook vinden de advocaten dat de jongens weer naar school moeten kunnen gaan.

Nederland gaat doorgaans milder om met jeugdige verdachten dan met volwassenen. Ze kunnen veel lagere straffen krijgen. De termijnen van het voorarrest zijn voor jongeren tot achttien jaar wel even lang: maximaal 108 dagen. En na een pro-formazitting nog langer.

Het VN-Kinderrechtencomité bekritiseerde Nederland al in 2009 om het hoge aantal minderjarigen in voorarrest: gemiddeld zitten zes keer meer jeugdigen in voorarrest dan in detentie. Op 1 januari 2012 zat 74 procent van de minderjarigen in een jeugdgevangenis daar in voorarrest.