Verzet tegen crisisheffing Kunduz

Van de Kunduzcoalitie moesten werkgevers met grootverdieners in dienst een eenmalige crisisbijdrage leveren om de landsbegroting op orde te krijgen, maar belastingadviseurs dreigen die nu te dwarsbomen.

Zij adviseren klanten om bij de Belastingdienst bezwaar aan te tekenen tegen de heffing die werkgevers in april moeten betalen over inkomens die in 2012 boven de 150.000 euro uitkwamen. De crisisheffing moet in totaal 500 miljoen euro opleveren voor de schatkist. Een bericht met de kop: „16% crisisheffing mogelijk strijdig met Europees recht”, werd gisteren door KPMG Meijburg prominent op de eigen website geplaatst.

Omdat de heffing met terugwerkende kracht is ingevoerd vertoont die volgens Robert van der Jagt, fiscalist bij het EU Tax Centre van KPMG Meijburg, parallellen met een zaak die KPMG in februari won bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het Lenteakkoord werd in april 2012 gesloten terwijl het volledige jaarinkomen over 2012 bij de heffing word betrokken.

Ook PwC adviseert klanten om in bezwaar te gaan tegen de heffing, zo laat een woordvoerder weten. „Onze mensen zijn er al een half jaar mee bezig. Wij zoeken een geschikte case om in te zetten bij een proefprocedure.”

Volgens Van der Jagt kan het enige tijd duren voordat er duidelijkheid is. Een procedure tot de hoogste rechter duurt al gauw twee jaar en bovendien kan de rechter ook nog eens per bedrijf anders oordelen.