‘Verkoop Robeco aan Japanse Orix is spijtig voor Nederland’

Dat Robeco in buitenlandse handen komt doet pijn bij ‘Mister Robeco’, Jaap van Duijn. „Maar als het toch moet, dan maar Orix.”

„De grootste schok” voor Jaap van Duijn, voor velen door zijn vele publieke optredens decennialang hét gezicht van Robeco, was de aankondiging vorig jaar dat Rabobank Robeco wilde verkopen. Drie bieders volgden: Orix en twee consortia uit de VS. „Daarvan was Orix de beste om door overgenomen te worden – als het dan toch moet.”

Liever de Japanners dan de Amerikanen?

Van Duijn: „Ja, dat is het beste, want zij zijn een Aziatische partij. Dat is aantrekkelijk omdat je meer mogelijkheden en betere toegang tot Azië krijgt om daar aan fondsenbeheer te doen. Een tweede reden is dat Japanners meer langetermijndenkers zijn dan bijvoorbeeld een private equity- partij. Dat zou rampzalig zijn, want die had Robeco ontmanteld. Ik was vroeger hoofd van onze Japan-vestiging. Japanners zijn zeer betrouwbaar. Met hen kun je beter te doen hebben dan met anderen.”

Had u weleens van Orix gehoord?

„Jazeker. Ik beheerde het fonds in de jaren negentig en belegde er met Robeco in. Het was een geweldige belegging, het aandeel deed het fantastisch goed. Dat was in een tijd dat grote banken het moeilijk hadden. Orix was actief in de consumer finance en vertegenwoordigde het goede stuk van de financiële sector.”

Orix wil met de overname een strategie uitvoeren waarbij het ‘finance’ en ‘services’ verenigt. Gelooft u daarin?

„Je moet nooit een al te hoge dunk hebben van bedrijfsstrategieën, die zijn betrekkelijk arbitrair. Meneer A zegt dit, enkele jaren later zegt meneer B weer dat. Financiële partijen willen graag een vermogensbeheerder hebben, omdat die voor een stabiele stroom van inkomsten zorgt. Geld verdienen met niks doen is nog mogelijk in vermogensbeheer.”

Begrijpt u dat Rabobank van Robeco af wilde?

„Ik kan het niet helemaal bevroeden, maar ik zit niet in de boardroom daar. Rabobank zegt dat ze het eigen vermogen moet versterken, maar dat hoeft op zich helemaal niet. Rabo voldoet aan alle eisen. Dan kun je zeggen dat je het verder wil versterken, maar Robeco is een winstgevende dochter. Die winsten hadden ze ook mooi kunnen gebruiken om het eigen vermogen op te krikken.”

Heeft de overname van Robeco in de jaren negentig door Rabobank wel gebracht wat ervan werd verwacht?

„Wat mij betreft wel, het was de ideale match. Robeco deed vermogensbeheer maar had geen toegang tot een groot distributiekanaal; voor Rabo gold het andersom. Als je op een business school zat zou je de overname precies zo bedenken. In mijn tijd werkte het in elk geval prima.”

Doet de overname u wat?

„Mij bekruipt een gevoel van teleurstelling. Het betekent dat een hoeksteen van de Nederlandse financiële sector in buitenlandse handen verdwijnt. ABN Amro Asset Management ging eerder al naar BNP Paribas.

„Dat is ook voor Nederland spijtig. De bankensector krimpt en het aantal vermogensbeheerders en fondsen krimpt. De realiteit is krimp en dat is behoorlijk pijnlijk.”