Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

Film

Crash (Paul Haggis, 2004, VS). Even geestig als gruwelijk regiedebuut, goed voor drie Oscars. Gaat over heel veel mensen en heeft één onderwerp: racisme, dat zich vaak net onder de oppervlakte bevindt maar zich een weg naar buiten vecht. Aziaten, latino’s, witten, zwarten, Arabieren, niemand ontkomt eraan. Het is of de bewoners van LA allemaal aan het syndroom van Tourette lijden. Goede en slechte eigenschappen zijn netjes over alle personages verdeeld. Met Don Cheadle, Matt Dillon, Sandra Bullock, Brendan Fraser. RTL 8, 20.30-22.45u.

A Knight’s Tale (Brian Helgeland, 2001, VS). Helgeland (Oscar voor zijn scenario van L.A. Confidential) brengt de Middeleeuwen dichterbij. Het verhaal is een in zijn botheid wel weer amusante variant op de American Dream, waarin de zoon van een rietdekker (ja, hij heet Thatcher) het tot ridder schopt dankzij zijn talent in de arena en de trouw van de vrienden die hem bijstaan. Met Heath Ledger, Rufus Sewell, Laura Fraser. RTL 7, 20.30-23.10u.

Rounders (John Dahl, 1998, VS). Spitse gokkersfilm met heerlijk antiburgerlijke moraal. Student Matt Damon kan de verleiding niet weerstaan om weer beroepspokeraar te worden, op instigatie van zijn faustiaanse boezemvriend Edward Norton. Met John Turturro als groezelige pokergoeroe, Famke Janssen als stijlvol verlopen beroepskaarter en John Malkovich als Rus. BBC 1, 00.40-02.35u.

Informatief

Cleveland vs Wall Street. Begin 2008 klaagde de hard door de crisis getroffen stad Cleveland eenentwintig grote banken aan. Die wisten de aanklacht nietig te laten verklaren door de schuld van de huizencrisis bij makelaars te leggen. In deze film het verslag van een fictieve rechtzaak waarin de door de banken aangevoerde argumenten alsnog worden weerlegd. Feiten, protagonisten, getuigenverklaringen, jury en zelfs de rechter zijn allemaal echt. Arte, 21.40-23.20u.

Meet the Izzards. Komiek en acteur Eddie Izzard gaat scheep op een reis met zijn eigen DNA om de migratie van zijn voorouders van Afrika naar Europa in de afgelopen 200.000 jaar in kaart te brengen. Met wat wangslijm en een boel wetenschap wordt in dit eerste deel van een tweeluik de genetische geschiedenis van Eddies moeder onderzocht tot 10.000 generaties geleden. Onderweg komt Eddie familie tegen op de Afrikaanse steppe en aan de oevers van de Rode Zee. BBC 1, 22.00-23.00u.

Sport

Champions League. In Stadio Giuseppe Meazza ontvangt AC Milan vanavond FC Barcelona voor de eerste van twee onderlinge wedstrijden. Ned.3, 20.15-22.40u. Gelijkertijd maken op het ZDF Wesley Sneijder en zijn club Galatasaray zich in Istanbul op voor hun eerste ontmoeting met het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar. ZDF, 20.25-22.45u.