Thrillerschrijfster Cornwell krijgt bijna 40 miljoen euro van nalatig management

Patricia Cornwell (Foto AP)

Patricia Cornwell, een schrijfster van zeer succesvolle misdaadromans, heeft een rechtszaak gewonnen tegen het bedrijf dat haar financiën beheerde. Anchin, Block & Anchin LLP uit New York moet Cornwell liefst 38 miljoen euro betalen.

Cornwell, die bekend is van boeken rond forensisch onderzoeker Kay Scarpetta, claimde dat beleggingen van het bedrijf ervoor zorgden dat haar rekeningen allengs leger raakten.

De advocaat van Anchin, Block & Anchin LLP vocht deze bewering aan door te beweren dat het de financiële crisis en Cornwells eigen bestedingspatroon waren die dit veroorzaakten. Cornwell zou er een extravagant leven op nahouden door onder andere Ferrari’s en helikopters aan te schaffen en een duur huis in New York City te huren. Het klopt overigens wel dat Cornwell van Ferrari’s houdt.

Cornwell beweerde dat Anchin, Block & Anchin LLP een conservatieve financiële strategie zonder haar toestemming verruilde voor een agressieve.

Ook dat ze voor het eerst in haar leven een boek niet op tijd afrondde was volgens Cornwell aan Anchin, Block & Anchin LLP te wijten. Het bedrijf regelde niet op tijd vervangende werkruimte voor haar, toen een verbouwing aan haar huis langer duurde dan gepland. Tijdens de zitting zei Cornwell:

“Dit heeft me uit balans gebracht. Ik ben er echt mijn vermogen om me te concentreren door kwijtgeraakt. Ik wist niet meer waar mijn boek over ging.”

Cornwell zou door missen van de deadline een compleet jaarinkomen van ruim 11 miljoen euro zijn misgelopen.

Anchin, Block & Anchin LLP heeft de rekeningen van Cornwell vijf jaar beheerd. In 2009 nam zij afscheid van het bedrijf toen deze haar marktwaarde veel lager inschatte dan ze zelf verwachtte.

Advocaten van Anchin, Block & Anchin LLP zetten Cornwell tijdens de zitting in Boston neer als een klant met buitensporige eisen. De schrijfster zou niet alleen het beheer van de rekeningen aan Anchin, Block & Anchin LLP hebben overgelaten, maar ook het afleveren van kleding bij de kleermaker en de zorg voor haar moeder.