Stop met dat strenge gefluit!

Nederlandse trainers klagen over te strenge scheidsrechters Het verschil met het buitenland wordt veel te groot

25-02-2007, ALKMAAR. AZ- -AJAX. EDGAR DAVIDS KRIJGT DE RODE KAART VAN SCHEIDSRECHTER WEGEREEF, JAAP STAM PROTESTEERD. FOTO BAS CZERWINSKI
25-02-2007, ALKMAAR. AZ- -AJAX. EDGAR DAVIDS KRIJGT DE RODE KAART VAN SCHEIDSRECHTER WEGEREEF, JAAP STAM PROTESTEERD. FOTO BAS CZERWINSKI

SportRedacteur

Marco moet blij zijn dat hij nog kan lopen, stelde Joop van Basten in augustus 1995 vast. De rechterenkel van zijn zoon was onherstelbaar beschadigd na aanslagen van slagers van verdedigers – en operaties bij de beste chirurgen. Marco van Basten speelde zijn laatste wedstrijd nog voor zijn dertigste verjaardag.

De gesneuvelde wereldspits van toen degradeerde zondag de eredivisie van nu tot „zaalvoetbal”. De trainer van Heerenveen vindt de scheidsrechters in Nederland te streng. Hij is niet de enige. Gertjan Verbeek (AZ) sprak eerder in zijn boosheid over een schorsing voor verdediger Nick Viergever (van het veld gestuurd na een harde sliding) van „wijvenvoetbal”.

De KNVB kreeg maandag ook post van PSV. De koploper wilde zijn zorgen uiten over de ontwikkeling van de arbitrage. „Voetbal is emotie, een mannelijke sport”, luidde het statement van de club. „Voor beide moet ruimte zijn, zoals dat ook internationaal het geval is.”

De klagers zouden hun aandacht ook op hun elftal kunnen richten. Heerenveen staat veertiende en is ronduit in degradatienood. AZ wil Europees voetbal halen, maar heeft vanaf de elfde plaats een flinke sprint nodig. En PSV-trainer Dick Advocaat zal komende zondag in de topper tegen Feyenoord een nieuwe aanvoerder moeten benoemen, omdat Mark van Bommel geschorst is na zijn negende (!) gele kaart van dit seizoen.

Maar misschien is het wel flauw daarop te wijzen en hebben Van Basten en Verbeek gelijk. De scheidsrechters in de eredivisie trekken meer kaarten dan vorig seizoen – 772 na 23 speelronden tegenover 710 een jaar eerder. Ook fluiten ze statistisch strenger dan voor de winterstop.

Het laatste lijkt een gevolg van de aangescherpte gedragsregels, na de mishandeling met dodelijke afloop van de Almeerse amateurgrensrechter Richard Nieuwenhuizen in december. Geen voetbal zonder respect, betoogde de KNVB in een fatsoensoffensief. Scheidsrechters moesten onder meer sneller optreden bij commentaar op de leiding.

Trainers, scheidsrechters en spelers zijn nog onwennig bij het nieuwe protocol. Zo toonde arbiter Serdar Gözübüyük de boze Groningen-trainer Robert Maaskant demonstratief zijn polsbandje met ‘respect’ erop. Diende dat een nobel doel, was het een ijdel toneelstukje, of beide?

Zeker is dat de KNVB in de eredivisie al jaren scherp let op voetbalverpesters. Schoppende mandekkers en snel vallende spitsen kunnen zich een gunstiger scheidsrechter wensen dan een Nederlandse. Kijk eens naar de Engelse of Italiaanse competitie en verbaas je over wat er soms is toegestaan aan charges met gevaar voor het letsel dat Van Basten opliep tijdens zijn loopbaan.

De KNVB heeft de clubs opgeroepen zich in Zeist te melden met hun kritiek. Johan Dollekamp, voorzitter van de landelijke scheidsrechtervereniging COVS, zei tegen de NOS dat „clubs zich gewoon aan de fatsoensnormen moeten houden”. Trainers vrezen echter dat aansluiting met de – hardere – Europese top nog verder weg zal raken. In de woorden van Feyenoord-trainer Ronald Koeman: „We moeten geen lamme schaapjes worden.”