‘Sluiting van achthonderd bejaardenhuizen dreigt door kabinetsplannen’

Foto ANP/Dolph Cantrijn

Ruim achthonderd verzorgingshuizen sluiten in de komende acht jaar hun deuren als gevolg van de kabinetsplannen om de ouderenzorg te versoberen. Dat meldt Nieuwsuur vanavond op basis van een schatting van adviesbureau Berenschot.

Voor mensen met lichte gebreken is in de toekomst geen plaats meer. Alleen de verpleeghuizen blijven bestaan, voor mensen die intensieve zorg nodig hebben vanwege ernstige beperkingen of bijvoorbeeld zware dementie. Wie wel naar een verzorgingshuis wil, maar geen intensieve zorg nodig heeft, moet zelf een kamer huren.

Deskundigen zeggen in de uitzending van Nieuwsuur vanavond dat maar weinig mensen beseffen wat de concrete gevolgen zijn van de plannen. Zo zouden zorgaanbieders en woningcorporaties failliet kunnen gaan. Ook zou de huur voor een kamer in een verzorgingshuis veel te hoog worden.