Rusland en Arabische Liga willen bemiddelen in conflict Syrië

Een Syrisch meisje in het vluchtelingenkamp Azaz, ten noorden van de grote stad Aleppo. Foto AP / Manu Brabo

Rusland en de Arabische Liga hebben aangeboden als bemiddelaars op te treden tussen de Syrische regering en de oppositie in het land om een einde te maken aan het al twee jaar voortdurende geweld. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd.

De regering van Bashar al-Assad en de oppositie moeten plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Dat is de enige manier om het conflict te beëindigen zonder onherstelbare schade aan te richten in Syrië, zo zei Lavrov. De keuze voor wapengekletter leidt volgens de minister uiteindelijk voor beide partijen tot niets.

De prioriteit ligt bij het vormen van een overgangsregering, zeiden Lavrov en secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby. Er worden geen voorwaarden gesteld aan het vredesoverleg. De bereidheid van beide partijen is het belangrijkste, aldus Larov.

Oppositie: Assad moet eerst vertrekken

De Syrische oppositie lijkt weinig te voelen voor het voorstel van Rusland en de Arabische Liga. “We kunnen hier niet mee instemmen”, zei Abdelbaset Sieda van de Syrische Nationale Coalitie in een reactie:

“Assad en de zijnen moeten eerst vertrekken. Daarna kunnen we praten met andere mensen in het regime, die geen hand hebben gehad in het doden van onze mensen.”

Regime zou wel bereid zijn om te praten

Het Syrische regime zei gisteravond bereid te zijn met de gewapende oppositie om tafel te gaan. Althans, dat zei de minister van Nationale Verzoening, Ali Haidar. Het is onduidelijk hoe serieus het aanbod is omdat hij niet tot de kring rond Assad behoort. Bovendien zei Haidar opmerkelijk genoeg dat “iedereen die bloed aan zijn handen heeft” niet aan de onderhandelingstafel kan plaatsnemen.

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem voert maandag een delegatie aan die Moskou bezoekt, terwijl Rusland in maart een bezoek verwacht van de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Mouaz al-Khatib.