Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

RTL: mogelijk tientallen doden door te trage hulpverlening

Foto ANP / Koen Suyk

Patiënten die telefonisch om dringende hulp vragen worden regelmatig niet snel genoeg bijgestaan, mogelijk met fatale gevolgen zo blijkt volgens RTL uit de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die gisteren uitlekte.

Volgens de zender bevat de lijst 38 gevallen waarbij de patiënt vermoedelijk overleed omdat er niet of te traag werd gehandeld door hulpverleners. Het is nog niet duidelijk in hoeveel zaken artsen of instellingen nalatig hebben gehandeld.

In de spoedhulp worden vooral hartinfarcten vaak niet gesignaleerd, waardoor reanimatie te lang uitblijft en patiënten overlijden. Daarnaast worden mensen die 112 bellen geregeld terugverwezen naar de huisarts, wat veel tijd kost.

Lijst per post ontvangen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is gisteren in verlegenheid gebracht doordat de lijst van mogelijke medische fouten in ziekenhuizen bleek uitgelekt naar RTL Nieuws. Het gaat om 1.000 zogeheten ‘calamiteiten’ – twijfelgevallen die ziekenhuizen in de afgelopen drie jaar zelf verplicht hebben gemeld bij de inspectie. In 63 gevallen leidde dit tot overlijden.

RTL zou de lijst per post in handen hebben gekregen. De Inspectie heeft aangifte gedaan omdat het om “zeer privacygevoelige informatie gaat”. RTL zegt in meer dan 700 gevallen over de persoonsgegevens van patiënten te beschikken.

Volgens een woordvoerder is de inspectie “geschrokken”. De instantie hecht er belang aan dat deze zaak “tot op de bodem wordt uitgezocht” en dat wordt uitgezocht wie er strafbare feiten heeft gepleegd waardoor de lijst bij de nieuwsorganisatie is beland. RTL doet geen mededelingen over de herkomst van de medische gegevens.

Het uitlekken van de gegevens komt op een gevoelig moment voor de inspectie. De toezichthouder in de zorg staat onder druk na twee kritische rapporten, die eind vorig jaar verschenen, over het functioneren van de dienst. Daarbij werd onder meer geconstateerd dat de inspectie klachten van patiënten en nabestaanden na een medische fout niet goed afhandelt. Burgers weten dikwijls niet wat er met een melding gebeurt.