Romkom maar wel zonder romantiek

I Give It a Year. Regie: Dan Mazer. Met: Rose Byrne, Rafe Spall, Anna Faris, Simon Baker. In: 71 bioscopen.*

De meeste romantische komedies eindigen vlak voor het ja-woord wordt uitgesproken. I Give It a Year begint ermee en laat zien wat er daarna gebeurt. Zijn schrijver Josh (Rafe Spall) en marketeer Nat (Rose Byrne) wel echt voor elkaar geschapen? De zus van Nat mompelt tijdens de huwelijksvoltrekking in de kerk: „Ik geef het een jaar.”

Vrijwel alle personages in deze door Dan Mazer, de scenarist van Borat, geschreven en geregisseerde film zijn tamelijk onuitstaanbaar. Mazer maakt bovendien volstrekt niet duidelijk wat ze in elkaar zien en dat bemoeilijkt het meeleven. Ook de bijpersonages zijn eerder irritant dan boeiend. Er is de bij de romantische komedie verplichte beste vriend die altijd foute en schunnige opmerkingen maakt (Stephen Merchant). De ex-vriendin van Josh werkt voor goede doelen, waardoor zij een onderwerp is voor gemakkelijke spot en de aantrekkelijke Amerikaanse zakenman die Nat het hoofd op hol brengt, is een behoorlijk zweverige, arrogante narcist.

De film komt uit de koker van het Britse Working Title, in het verleden verantwoordelijk voor bovengemiddelde romkoms als Notting Hill. Dit is hun eerste zeperd.